Dobrý den, nevyznám se moc v papoušcích, ale chtěly bychom si nějakého pořídit. Bydlíme v paneláku a tak by bylo nejlepší kdyby nebyl hlučný. Nerada bych ale aby pořád seděl v kleci a koukal a třeba byl plachý. Ráda bych nějakého hravého, který není plachý ale nekouše. poradíte?
U papoušků je to jako u psů, každý má jinou povahu. Záleží taky na vašem přístupu k papouškovi. Já chovám různé druhy po skupinách a nemohu říct, že bych si jako začátečník vybrala. Ve skupině je některý milý některý odtažitý, jiný kouše, takže nemohu říct že by byla paušálně nějaká forma pro určitý druh. Spíš vybírejte papouška, který se vám líbí a pak se na něho na fóru zeptejte chovatelů. Určitě se dozvíte více pohledů na vašeho vybraného oblíbence.
Mníšek ani korela nejsou vůbec tišší. Z malých papoušků přítulní a opravdu tišší výše zmiňovaná aymara nebo třeba papoušíček, o něco větší alexandr rudohlavý, z velkých neporadím, to už by nebylo o zkušenostech ale o teorii. :-)
Alexandry rudohlavé jsem měl ve voliérách a a řekl bych že jsou opravdu spíše do volier.jsou to plaší papoušci.Potichu jsou ale do klece bych si je asi nedal.
fylip
mniška chovám jako mazla a je slišet méně jako sousedova korela. bydlím v paneláku a nikdo si na něj nestěžoval myslím že pokud je chovaný jako mazel tak je jeho hlučnost přeceňována.jinak mazlík je to super
To jo mniši jsou křiklouni, ale opravdu záleží na jednotlivém kusu, jeden se rád mazlí druhý by na sebe nenechal ani sáhnout. Já třeba mám ve voliéře pennanty modrý a na to, že je nikdo neochočoval, tak si chodí brát z ruky krmení a doslova si vynucují pozornost. Ostatní papouši to od nich odkoukávají a chodí taky, ale nejsou tak oprsklí. Myslím si, že by nebyli špatní do klece ale musíj mít každodenní prolet aspoň 3h.