rádio?
Jenže pouštět rádio jednou ptákovi (mazlíčkovi) a dvou ptákům (páru) je značný rozdíl. Dle mého by to mohlo napáchat určité škody. Nemyslím, že u menších druhů by to napáchalo nějaké škody, ale u větších druhů určitě ano. Například u žaků, kteří by si na rádio mohli hodně zvyknou a vybudovat si určitý zlozvyk. Když sem se začínal více věnovat ptactvu, tak jsem často četl příspěvky typu CHCI SI POŘÍDIT ŽAKA, ALE DĚLÁM V PRÁCI 16 HODINOVKY A 12 HODINOVKY. Zde by byl určitě problém. Časem by majitel chtěl odjet na dovolenou a svěří péči papouška sousedovi, který mu nepustí rádio, nebo přijde majiteli větší učet za elektřinu a bude se snažit ušetřit proto najednou přestane pouštět rádio na které je papoušek zvyknuty. Neříkám, že všichni papoušci by se zachovali stejně, ale tak jako já ani vy nemůžeme vědět, jak se zachovají, když rok jim někdo bude pravidelně pouštět rádio a pak náhle přestane (škubání peří). Dle mého pokud člověk nemá čas na papouška a chce mu nahradit společnost rádiem, tak by si papouška neměl ani kupovat (což není vůbec případ zadavatele tématu). Dle mého by papoušek měl mít přes den určitě klid, protože i přes den pospává, měl by mít klid na hygienu, jak jsem psal i výše. Podle mě by se měl papoušek zabavit přirozenější cestou, jako například hračkami, pestrou nabídkou krmení, větvičkami a podobně. Ve vašem případě rádio nepoužíváte, jako zabavení ptáků ti se u vás zabaví sami navzájem, protože žijí v páru.
Nechci, aby můj příspěvek zase někdo špatně pochopil pan Cone má naprostou pravdu, že hudba působí pozitivně, ale co se týká pouštění rádia pro jednoho ptáka (mazlíčka), tak jsem trochu jiného názoru. Celkově si myslím, že je to každého věc názoru.