Prosím pomoc! Před týdnem jsem koupila na trzích v Třebíči naší andulce samečka. Těžko se vybírá z malých bedniček. Udělala jsem chybu a doma ptáčky dala dohromady. Naše měla radost a předváděla se. Nový smutný, pospával. Po třech dnech jsem usoudila, že musel být nachlazený a dala ho zvlášť nahřívat. Čtvrtý den přestala přijímat krmení naše andulka, přidal se průjem. Jde tedy o něco nakažlivého. Veterinář neví co by to mohlo být. Oba nahřívám. Pití heřmánek. Sameček trochu žere, průjem nemá, ale teče mu z nosní dírky.
V zásadě se musí dodržovat karanténa přinesených papoušků, ať od chovatele nebo z burzy-obzvlášť. Zde na diskusi to stále opakuji a jak je vidět nikdo to nebere vpotaz. Jestliže se vaše samička nakazila od nemocného samečka a veterinář si neví rady, tak vám nepomůže nikdo ani zde na diskusi. Musíte tomu nechat volný průběh. Příště budete obezřetnější. Nic jiného vám k tomu asi nikdo nenapíše. Je to smutné, ale pokud si neví rady veterinář musíte trpět spolu s papoušky. Je mi to moc líto.
Pokusit se chovatelka může, ale proč se už úspěšně nepokusil veterinář. Asi to s onemocněním nebude tak jednoznačné. Ovšem netvrdím, že se na andulkách nedá experimentovat, jak doporučujete, obzvlášť pro začátečníka je to dobrá zkušenost. Dlouholetý chovatel si poradí je to pro něj hračka, ale začátečník kolikrát ani neví jak vzít andulku při onemocnění do ruky. Tímto pochopitelně nechci podceňovat zručnost a zkušenost majitelky andulek.
vždy je lepší, pokusit se o nějakou léčbu než přihlížet. Veterinář u ptactva často nepomůže a zcela tápou. Rozhodně bych se přikláněl k zahřívání části klece IR lampou (28-30C). V části potřebuje andulka nižší teplotu pokud by jí bylo horko. Místo Amoxicilinu lze použít Baytril. Do vody přidejte glukopur. Pokud se jedná o respirační onemocnění, mělo by to pomoci.