Aktuálně: 3 730 inzerátů209 873 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

PODMÍNKY CHOVU - obecná část

cone
cone 18.03.2010, 12:54:44 xxx.xxx.67.3
Rád bych rozpoutal diskusi na toto téma - spíše jen v obecné rovině - myslím, že vaše názory a postřehy budou zajímat všechny míň zkušené a začínající chovatele.
Papoušky většinou začneme chovat protože se nám líbí barevně nebo svým chováním, projevem. Držíme buď jednoho papouška jen pro radost nebo více párů převážně s úmyslem docílit odchovů. Z mého pohledu je pro obě skupiny majitelů či chovatelů nejdůležitější povědomí, že se jedná o živého tvora, který má své nároky jak na prostor ve kterém bude přebývat, na vhodné složení krmné dávky, která se pro jednotlivé druhy může lišit a samozřejmě nároky na péči / úklid / a na čas strávený v jeho či jejich společnosti. "Nějaké" drobnosti jako podpora rodiny a dostatek financí pokládám za samozřejmost. Chovatel je tedy v podstatě krmič, uklízečka a veterinární asistent v jedné osobě. Dostatek znalostí o svých chovancích a snaha o citové porozumnění z vás navíc udělá ještě i věčného studenta. Nyní vše zvažte, zda vám to stojí za to, být ve společnosti papoušků a až pak se následně a uváženě rozhodněte pro který druh máte nebo jste schopen vytvořit vhodné podmínky.
Tato diskuse by neměla posloužit k náboru do chovu papoušků, ale ty,kteří si nejsou zas až tak jisti od chovu ODRADIT. Je přece nesmysl za své peníze udělat nešťastným časem sebe a hlavně toho živého tvora, který bude ZCELA odkázán na vaši péči.
anonymní (neregistrovaný) 18.03.2010, 13:36:13 xxx.xxx.62.209
odradit? obavam se, ze kazdy se uci jen na vlastnich chybach.

takze nektera proti chovu papousku jako domacich mazlicku, tedy tech strednich a velkych:

- papousek neni zdomacnele zvire = dospeje a bude si branit svoje teritorium, sveho partnera, bude "mit svou hlavu"
- papousek je hlucny
- papousek nadela spoustu neporadku, nekteri si udrzuji peri "pudrem" - to je opravdu chutovka pro poradkumilovne cleny domacnosti
- papousek je tvor spolecensky. sebevetsi snaha mu vynahradit spolecnika sveho druhu je nedostatecna
- papousek nici zarizeni bytu
- papousek potrebuje dostatecne velkou "ubikaci", nikoli krabici od bot
- veterinaru zbehlych v medicine exotickych ptaku je jako safranu, urgentni pece je problem, casto je treba cestovat pres pul republiky. veterinarni pece je draha.
- papousek neni pes, nebude poslouchat na slovo
- pece o papouska zabere 365 dni v roce, slovo "dovolena" si skrtnete ze slovniku (nebo prinejmensim "spolecna dovolena")
- malokdy zbytek rodiny hori stejnym zapalem a tudiz ma dlouhodobe pochopeni pro "binec, kraval, kousance, ponicene zarizeni bytu, zadna dovolena" - je to tudiz velka treci plocha a pricina sporu
- papousci jsou monogamni, vytvari dlouholete (celozivotni) pary. na ostatni cleny "hejna" mohou byt agresivni. vesmes nemaji radi deti. agresivni velky papousek je nebezpecny.
Orina (neregistrovaný) 18.03.2010, 15:54:01 xxx.xxx.93.176
Jestlipak jste se dostali ke čtení diskuse kožešinových zvířatech na ifauně. Jednak se tam chovatelé strašně hádají, kdo co má lepší a jednak procházet se s tygrem nebo pumou po ulici - to je terno-! Ono to s tím tygrem ale zase není až tak bezpečné a tak přicházejí na řadu papoušci. Andulku už má kde kdo, ale takový ara na rameni na kšírách na ulici určitě vzbudí zájem.
Je tedy držení papoušků opravdu koníček a nebo touha pochlubit se něčím co si můžu dovolit a soused to nemá.
Proč by se potom tolik papoušků prodávalo v roce nebo ve dvou letech? Majitel zjistí, že péče a řev papouška jsou tak náročné, že se raději takovéto atrakce vzdá. A co s andulkou když doma přestane majitele bavit? No přece pustit oknem!!! Bylo by přece jenom lepší pořádně si nároky papouška, kterého si chceme pořídit, ověřit. Ať je malý nebo velký. Všichni potřebují každodenní péči.
anonymní (neregistrovaný) 18.03.2010, 23:34:03 xxx.xxx.16.80
ano , vse co je napsano nahore je pravda, ale na druhou stranu, kdyz vsechno toto splnite papousci se vam krasne odmeni. Nekteri svoji pozornosti, nekteri svym krasnych hlasem, nekteri vas odmeni svym krasnym zbarvenim a chovanim. Neni nic hezciho , nez sedet kousek od volier a pozorovat tu krasu, tu zamilovanost paru papousku a poslouchat jejich krasne melodie. A myslim si , ze ta prace a starost za to opravdu stoji.
sunflowersman (neregistrovaný) 19.03.2010, 00:09:19 xxx.xxx.175.196
Dobrý den. Napsal jste to pěkně,ale smyslem tohoto příspěvku bylo asi něco jiného, nebo jsem to alespoň pochopil já jinak. A to fakt, že lidé by se měli nejdříve opravdově zamyslet a zvážit vše, než se pustí do zodpovědnosti za živého tvora, jako je papoušek.Setkávám se za léta chovatelství s lidma co mají cit pro přírodu a vše živé a naopak i s lidmi co krmí svůj chtíč a moc nad vším co si umanou.
Peťula (neregistrovaný) 19.03.2010, 07:50:42 xxx.xxx.6.82
Myslím, že se Cone spíš snaží o to, aby zkušenější chovatelé udali základní poznatky z chovu papoušků pro uvedení začátečnických chybných úvah na pravou míru.
Přidám se, papoušky chovám teprve několik let, proto už asi nejsem úplný začátečník, a přesto si své NAIVNÍ začátečnické sny a představy velmi dobře pamatuji.

MůJ OMYL 1 - všude se píše o tom, že papoušci mají nějaké "MINIMÁLNÍ" požadavky na délku voliery a na možnost létání. Jako nováček jsem sežrala všechnu moudrost světa :-). Mám i jen volieru 2x2x1,5 (dxšxv), ale líbili se mi krásní červení penanti, tak jsem tam jeden pár nacpala, hned po prvních měsících, kdy pár hopsal po bidlech, snažil se prokousat ven, a ztřeštěně se snažil lítat fofrem mezi stěnami voliery, jsem musela uznat, že takový pohled není ani trochu krásný :-(, a penanti putovali dál, mým jediným požadavkem na novém majiteli byla velká voliera.

MůJ OMYL 2 - agresivita papušků vůči ostatním druhům i vlastnímu. Při návštěvách chovatelů jsem odsuzovala chovy v řadě volier vedle sebe, přece by bylo lepší velkou a do ní všechny ty krásné druhy. Pár společenství jsem zkusila, a vždycky jsem dřív nebo později musela zasahovat, takže můj poznatek, možná to jde, ale není to nic jednoduchého, takže určitě ne pro začátečníka! Ono letět k volierám z domu na zahradu, protože i v domě slyšíte nějaký divný křik, vrazit do voliery, a rozdělat budku, ve které právě cizí samice rve na kusy mámu s mladýma, není příjemný zážitek :-(. Takže dnes už vím, proč ti chovatelé pořád dokola varuji, neexperimentujte!

MůJ OMYL 3 - tohle vlastně nebyl omyl, ale taky dobrá zkušenost. Nejsem zastánce chovu papoušků v zimě venku. Jsou to exoti, tedy teplomilní tvorové, ňe žádní tučňáci, v přírodě se objevují většinou tam, kde se lidi potí i v plavkách. Takže první volieru jsem stavěla ze dřeva tak, aby byla přenosná a prošla dveřmi do chodby.
Musím podotknout, že nejideálnější jsou kombinované voliery, kdy záleží na počasí a na chovateli, zda pustí své miláčky řádit na sněhu. Z nich také bývají nejkrásnější a nejzdravější ptáci. První rok na podzim se mi nějak nechtělo spěchat s uklízením volier domů, přišel mrazík, a já sbírala ráno vysílené papoušky menších druhů po zemi do klícek, taky nepříjemná zkušenost. :-( Dnes mám zimovací místnost, ale odhadnout na jaře, kdy dát ptáky ven, aby hned neprochladli, taky není zrovna jednoduché pro začátečníka.

Doufám, že nikdo nebude brát tyhle tři příklady jako poučování, je to jen má osobní zkušenost, že skoro nic z toho, co jsem si jako začátečník představovala, mi nevyšlo, a mým svěřencům to rozhodně příjemné taky nebylo.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.