Aktuálně: 3 730 inzerátů209 873 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

SENEGALEC - pohlaví

cone
cone 06.03.2010, 18:24:45 xxx.xxx.67.3
V poslední době proběhlo na některých serverech dohadování o možnosti určení pohlaví u senegalských papoušků. Dostalo se mi do rukou několik fotek, na kterých jdou základní rozlišovací znaky demonstrovat.
1/ rozdíly v oblasti hlavy - všimněte si rozlišného nasazení horní části zobáku a jeho zakřivení. Oko u samce je světlejší.
Tyto rozdíly lze s větší pravděpodobností rozlišit při možnosti srovnání více jedinců./pokud to nemáte v oku/.
Obrázek
cone
cone 06.03.2010, 18:33:30 xxx.xxx.67.3
2/ zbarvení tzv. prsního klínu je také obvykle dost rozlišné.
3/podocasní krovky - tento rozdíl ve zbarvení lze použít k rozlišení jen u jedinců starších jednoho roku. Samec téměř vždy žluté či oranžové / podle poddruhu /, samice má peří na těchto partiích zelené nebo jako u samce - ale promísené zelenými pírky.
Pokud tedy budete mít tyto rozlišovací znaky v oku a dovedete je i dobře vyhodnotit a propojit dohromady, pak by vám NEMĚLO činit potíže z více jedinců vybrat pár a uštřit pár kaček za DNA testy či endoskopické vyštření.
Obrázek
cone
cone 06.03.2010, 18:42:23 xxx.xxx.67.3
PS - zahraničním autorům fotografií se omlouvám za použití.
PS 1 - samozřejmě, že určovat pohlaví znamená si neustále procvičovat své oko - takže by se nemělo stávat, že můžete po shlédnutí výstavy prohlásit " nic moc tam nebylo, měl /a/ jsem to za pár desítek minut prohlídnuto " Papoušků, zasluhujících delší pohled je více, nebo snad všichni?
PS 2 - samozřejmě jsem pro vaší lekci č.1 vybral jedince TYPICKÉ. Další lekce si již musí případní zájemci absolvovat již sami.
Tomáš (neregistrovaný) 06.03.2010, 22:20:37 xxx.xxx.90.180
Pane Šiška, děkuji, velmi poučné. Teď ty rozdíly jasně vidím ale až zase uvidím nějakého senegálnce na živo, opět budu bloumat jak se znám. Tomáš

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.