V poslední době proběhlo na některých serverech dohadování o možnosti určení pohlaví u senegalských papoušků. Dostalo se mi do rukou několik fotek, na kterých jdou základní rozlišovací znaky demonstrovat.
1/ rozdíly v oblasti hlavy - všimněte si rozlišného nasazení horní části zobáku a jeho zakřivení. Oko u samce je světlejší.
Tyto rozdíly lze s větší pravděpodobností rozlišit při možnosti srovnání více jedinců./pokud to nemáte v oku/.
2/ zbarvení tzv. prsního klínu je také obvykle dost rozlišné.
3/podocasní krovky - tento rozdíl ve zbarvení lze použít k rozlišení jen u jedinců starších jednoho roku. Samec téměř vždy žluté či oranžové / podle poddruhu /, samice má peří na těchto partiích zelené nebo jako u samce - ale promísené zelenými pírky.
Pokud tedy budete mít tyto rozlišovací znaky v oku a dovedete je i dobře vyhodnotit a propojit dohromady, pak by vám NEMĚLO činit potíže z více jedinců vybrat pár a uštřit pár kaček za DNA testy či endoskopické vyštření.
PS - zahraničním autorům fotografií se omlouvám za použití.
PS 1 - samozřejmě, že určovat pohlaví znamená si neustále procvičovat své oko - takže by se nemělo stávat, že můžete po shlédnutí výstavy prohlásit " nic moc tam nebylo, měl /a/ jsem to za pár desítek minut prohlídnuto " Papoušků, zasluhujících delší pohled je více, nebo snad všichni?
PS 2 - samozřejmě jsem pro vaší lekci č.1 vybral jedince TYPICKÉ. Další lekce si již musí případní zájemci absolvovat již sami.