Mrazy sice v letošní zimě poklesly dosti hluboko, ale ani jednou nepřesáhly hranici – 17°C v prostoru u voliér. Přesto jsem ztratil dva samce papoušků královským z roku 2008, z pohledu odchovů velmi dobrého samce korely šedé z roku 2007. Papoušky jsem měl ve dvou voliérách, které nemají zimoviště. Jsou tvořeny průletovou venkovní částí, která navazuje na část, která je otevřeným zastřešeným zděným přístřeškem. Na zimu jsem v těchto voliérách sololitovými deskami částečně oddělil zděnou část. Papoušky jsem nalezl s omrzlinami nohou takového rozsahu, který nepřežili ani v jednom případě. V druhém případě, kdy jsem přišel o korelu, jsem objevil kolem voliéry stopy po kočkách mých sousedů. V prvním případě, ztráta dvou králováků, jsem stopy těchto „mazlíčků“ nesledoval, tudíž nemohu tvrdit. Chci varovat všechny chovatele, kteří zimují papoušky v obdobném typu voliér, ne-li otevřenějších, aby tak nečinili. Jen ve svém okolí vím o dvou, které jsem již upozorňoval. Přestože ptáci večer usínali v klidné části na bidlech pod přístřeškem za částečnou zástěnou, stačilo, aby je „něco“ vyplašilo a oni ve zmatku se rozlétli, zbytek noci při teplotách nižších než – 10°C zůstali na promrzlém pletivu.
Vladimír Korek