Prosím o radu
V chovné knize je zatím málo údajů abych mohl dělat nějakou seriozní statistiku, proto si dovolím apelovat na chovatele, které jsem ještě neoslovil. Připojte se k nám přispějte svými chovy do chovné knihy. Můžete se mi ozvat na email v profilu.
S pozdravem
Martin Hlásenský
Tomáši, pokud se rozhodnete pro tukany (kteří Vás očividně očarovali), a to i přes všechna negativa, které zde zazněla od více přispěvovatelů a také asi trefného přirovnání Vašeho kamaráda končícího na - meti, tak Vám zřejmě již není pomoci a já věřím, že u Vás tukani poskakovat na větvích budou.
Tukani jsou velmi citliví na obsah železa v potravě, takže jídelníček musí být pestrý, avšak s velmi malým obsahem železa. Informace o chovu a vše kolem toho spojeného bude nejlépe čerpat od našich chovatelů a především ze zahraničních chovů, kde je chov této skupiny ptáků rozšířenější. Asi nejlepší bude navázat kontakt přímo s více chovateli. Stejně tak jsem postupoval já, když jsem se rozhodl pro chov turaků a mohu Vám říci, že jsem se setkal s kladným přístupem od chovatelů z Velké Británie, Nizozemí a Belgie. Horší komunikace, pokud vůbec nějaká, byla s Němci, ale ti jsou snad tímhle již pověstní. Já se věnuji chovu hmyzo a plodožravého ptactva jen krátce a zkušenosti moc nemám, takže snad zde na Vaše otázky odpoví jiní. Přeji Vám šťastnou ruku při výběru a nákupu ptáků.
Pro neregistrovaného ze 07.02.2010 (10:34). Předně o chov turaků se zajímám již několik let než jsem si je vloni pořídil byl to uvážený krok. Nevím z jakých zdrojů čerpáte, ale navštívil jsem v Belgii a Nizození asi 8 větších chovatelů turak a co jsem viděl značně převažuje přirozený odchov nad umělým, vámi popisovaný nezájem o turaka jsem nezaznamenal, spíše opak je pravdou a na poptávané ptáky jsem musel čekat.
Jinak jen taková drobnost bývá slušností se pod své řádky podepsat. Přeji všem chovatelům mnoho zdaru v jejich úsilí a zdravím Míla
G.Z.
Pořízené snímky pochází z Lešné