uklovana slepice
Ve hnízdě nesmí být jasné světlo, nesmí druhá nosnice vidět u své sousedky vyhřezlou sliznici kloaky kolem snášeného vajíčka, protože jí ta sliznice připomíná žížalu, klovne do ní, objeví se trochu krve na peří, a do té krve klovou pak další slepice, když ta co před tím snášela, vyleze z hnízda.
Tedy: Ihned zastiňte vchody do hnízd jutovými pytly přibitými k hornímu okraji hnízd, aby se slepice do hnízd mohly protáhnout maximálně 10 cm širokou štěrbinou vedle závěsu; když se to naučí, může být štěrbina i poloviční. Ve hnízdech MUSÍ BÝT HODNĚ ŠERO ! ! !
Zastíněním hnízd jsem kdysi téměř ze dne na den zastavila Vámi líčený kanibalizmus u hejna cca 1000 ks nosnic v hale na hluboké podestýlce. Jinak byste tomu mohl také zabránit tak, že byste každý den ráno nosnice "ohledali", a každou z nich, která by měla snést vajíčko, byste zavřeli zvlášť do samostatného hnízda, a pustili ji mezi ostatní až po snešení vajíčka.
Druhá, a mnohem horší, možnost je to, že se slepice nudí a vzniká určitý zlozvyk, který odstranit je téměř nemožné. Jsou posedlé neustále vyškubovat pírka kolegyním a tyto pírka konzumují. Nepomohl větší výběh, zastřihnutí zobáku ani vitamíny do krmení. Určitý výsledek byl, pokud jsme danou hříšnici izolovali (cca 3 týdny). Skutečně přestala požírat pírka, ale zase byla terorizována ostatními, kteří se k ní chovali jako by s nimi v hejnu nikdy nebyla.
Mám pocit, ¨že tento zlozvyk vzniká již v odchovně, kde jsou stovky mladých kuřic na malém prostoru celé týdny a tam bych se nudil asi i já.
Nikdy, zdůrazňuji NIKDY jsme toto nezaznamenali u slepic, které jsme si sami doma vylíhli pod kvočnou a odchovali odděleně. I poté, co přišly mezi staré klovající, se nikdy od nich toto nenaučily.
Takže já si pro příště raději kuřice odchovám sám a nebudu je brát z velkochovů. Jinak mámě plemeno Dominant.