Já typuju spíš samečka,ale fotka je fakt mizerná...Pokud má ozobí celé růžovo-fialové měl by to být mladý samec,mladá samička má světlejší okolí nosních direk.
Já jsem to brala podle svých mláďat, kdy byly totožné s tím na obrázku a v roce samice jak vyšitá. Škoda, že nám asi zadavatel nenapíše za rok co to teda vlastně je. Teď mám např. v chovu samce s úplně hnědým zobákem jako samice. Kdyby nebyl starší a nebyl v páru se samičkou,a měli mladé, tak bych ho jako samce vůbec nebrala.
Díky za názory. Já vám to za rok klidně napíšu:-) Fotka je opravdu špatná, ale nechci ji/ho moc stresovat focením.. Ale barvy jsou poměrně věrné - růžové ozobí s bělavým (někdy se mi zdá mít trochu namodralý odlesk, ale ne vždy) okolím nozder.
Ještě se zeptám - mutace se nazývá modrá žlutolící?
jak muže někdo typovat samičku asi moc skušeností s odchovem nemá,jasný samec a potom ty bláboly o samci s hnědym zobákem jako samice, to má nějakou poruchu nebo je nemocnej
Děkuji za informace, takže je to samec. Jak barevnou samičku byste k němu doporučili (časem samozřejmě) do páru? Andulák pochází ze spojení modrá žlutolící a zelený, sourozenci jsou modrá, bílý skořicový a lutino. Vypovídá to něco o jeho genetických predispozicích k barevným mutacím? Dají se na toto téma najít nějaké zajímavé články (např. na netu)?
Pro 180.234 vstupovat do diskuze, kde každý už dopředu ví, kdo je chytrej a kdo úplně blbej, je jako lézt na led a nevědět jaká je jeho síla. Než o někom vyřknete větu, že je úplně blbej musíte napřed uvážit proč má samec hnědý zobák, když to není normální! Předně - viditelnou část zobáku tvoří keratin, což je stejná látka ze které jsou tvořeny vlasy a nehty u lidí. Není tedy vrstva keratinu nějak poškozená nebo napadená např vápenkou, která opticky vytváří hnědý povlak na zobáku? Není možná nějaká změna keratinu diky stravě, která špatně působí na vnitřní orgány a tedy se barva zobáku v důsledku nemoci může měnit? Nebudu už dále pokračovat ve výpisu z jakého důvodu může být barva zobáku změněná, ale chtěla jsem jen podotknou, že pokud do jakékoliv diskuse vstoupí kdokoliv, měl by si ujasnit svoje znalosti, aby třeba začátečníky svým povrchním ohrnováním nosu neodrazoval od dotazů na které jsou pak dávány ještě horší odpovědi než je dotaz samotný.
"..... má nějakou poruchu"..... tj. je nějakej vadnej tedy blbej. Alespoň tak to všichni chápou. A pokud má někdo v chovu samce s hnědým ozobím, k tomu už jsem se vyjádřila. Je lépe každému napsat skutečný stav věci nebo v tomto případě onemocnění než se pozastavovat nad výší nemoci diskutujícího... podle vás. Nedivte se, že sem nikdo nechce s touto úrovní diskuse připívat s opdpověďmi . Je to to samé jako když se na ifauně kdosi ptal proč se neozývá pan ing Rašek. Asi proto, že do diskuse na forech přispívá tolik chytrých, že nemá pro něho cenu svoje vědomosti zveřejňovat a dohadovat se s někým o mutacích. Tak to je tady se vším. Je dost dotazů na které by se dalo fundovaně odpovědět, ale je tu dost chytrých, kteří rádi předvedou svoje vědomosti v podobě odpovědi o vážné poruše keratinu u samce andulky, tak jak jsme si to od vás mohli přečíst. Opravdu fundovaná odpověď!
Moc děkuji za zajímavý odkaz. Můžu poprosit ještě o odpověď na druhou část mého dotazu, co o genetické výbavě mého anduláka říkají barevné mutace jeho rodičů a sourozenců?