Aktuálně: 3 730 inzerátů210 827 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Společný odchov

LOTUS
LOTUS 16.01.2010, 21:02:56 xxx.xxx.183.210
Dobrý den,prosim Vás chtěl jsem se zeptat jaké druhy ptactva bych mohl mit pohromadě ve venkovní voliéře o rozměrech 4500x370x220 š/d/v a stejně velkým prostorem pro zimování.Zimoviště je do pulky vyzděné a zbytek dřevěný(ochrona jen proti větru,nikoli proti mrazu).Ted to hlavní,chtěl bych aby se ptactvo mohlo rozmnožovat,jsou vubec náké druhy které se při hnízdění snesou v jedné voliéře?
Děkuji za informace Honza.
Marty (neregistrovaný) 16.01.2010, 21:51:23 xxx.xxx.249.60
Všechno se točí okolo financí. Pokud jste dal většinu úspor do voliéry a nezbylo už Vám moc do osazenstva, mohl byste začít s něčím lehčím. Například hejno andulek, pár korel, papoušků zpěvavých a neofém. Voliéra je to opravdu prostorná. Možná, že ani pár rosel by nemusel být agresivní, ale na ně bych si dával pozor, stejně tak u papoušků královských. Che to všechno vyzkoušet. Mírumilovní by měli být papoušci nádherní nebo horští. Dva roky nazpátek byl v časopise Papoušci popsán chov papoušků královských, červenokřídlých, rosel pestrých, korel a snad ještě jiných papoušků.
Jinak by zde mohla být kolonie mníšků šedých, jsou to tvrdí ptáci a jako jediní si staví hnízda z větví a prutů. V ZOO Hluboká n. V. byla kolonie mníšků doplněna o skupinu papoušků patagonských, také značně odolní ptáci vůči zdejší zimě. Něco podobného byste mohl vyzkoušet. Také jsem slyšel o kolonii alexandrů čínských. Ale to už je větší investice. Na jiné papoušky, kteří by dobře snášeli naši zimu a dali by se takto chovat si nevzpomínám. Vše je ale o pozorování papoušků. Může se stát, že bude nějaký pár agresivní, pak je lepší jej odchytit. Kdyby se dal vnitřní prostor vytopit alespoň na 5-10°C, byl by výběr papoušků větší. Také záleží jaké jste volil pletivo a konstrukci voliéry. Větší papoušci by ji mohli poškodit a dostat se z ní ven.
Uvedl jsem věci, na které jsem si vzpomněl, třeba mě ještě někdo doplní nebo navrhne jiné řešení.
cone (neregistrovaný) 16.01.2010, 22:07:18 xxx.xxx.67.3
Pokud je opravdu ta šířka 4,5m, tak co ti brání v tom, rozdělit ji dvojitým pletivem na 3 nebo 4 voléry? Pak by nabídka možných druhů byla daleko větší.
anonymní (neregistrovaný) 16.01.2010, 22:52:32 xxx.xxx.183.210
Rozdělit bych to samozřejmě mohl,to by opravdu nebyl problém.Já bych ale radši jednu velkou voliéru s více druhy pohromadě.Zatim nejsem pevně rozhodnutej a proto schánim informace co je a co není možné.Určitě bych nechtěl,aby ve voliéře vznikali komplikace nebo zranění či uhynutí.V tom případě bych to opravdu raději rozdělil.Nerad bych experimentoval a ohrožoval ptactvo šarvátkama.Pokud by ,ale byli vyzkoušené druhy co se určitě snesou,byl bych raději.Dále se zeptám kolik páru by bylo přijatelných na tuto voliéru aby mohli v klidu hnízdit?Samozřejmě záleží o jaké ptactvo pujde,ale jen tak orientačně.
Petra Dittrich (neregistrovaný) 17.01.2010, 09:17:22 xxx.xxx.6.82
To je náhodou u takhle velké voliery hezká myšlenka. Vždy jsem se přesvědčila, že jedna velká voliera mi poskytne u chovatelů dojímavější pohled, než sebehezčí řada chovatelského zařízení. Ikdyž i jen po třech letech chovu chápu velmi dobře, proč ty řady nudlí. Chtěl byste kolonie jednoho druhu nebo víc druhů po párech? Pokud jeden druh, záleží na vkusu, od andulek, přes korely, alexandry rudohlavé nebo vousaté, královské .......... každé takové hejno je ksrásné, a po párech pestrobarevná skupinka má zas jiné kouzlo, odzkoušené mám podobné složení - andulky, korely, papoušek horský, královský. Měla jsem tam i po páru penanty a rozely, ale ty byli protivní ostatním. Teď občas zazlobí andulky, ale tam není problém, agresivní samici vymněnit běhe m jednoho dne. Sestavit takové hejnko Vám dá hodně práce, a je potřeba s rozmyslem umístit budky daleko od sebe a skrýt jejich okolí je třeba větvemi, dobře pozorovat a v případě problémového chování zasáhnout .......................... ale ten pohled pak stojí za to :-). Hodně štěstí!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.