prohlížela jsem všechny příspěvky, ale na svůj problém jsem odpověď nenašla. Mám doma rok a půl starou pyruří holku je velice ochočená a přítulná, nevadí jí absolutně žádná manipulace (i při střihání drápků je hodná a nekouše) a sama naše ruce neustále vyhledává k mazlení a schová ní se do nich. Vše bylo pohádkové až do minulého týdne, kdy z nenadání začala útočit nejdříve na mojí mamku, kde jsme jí měli s sebou na dovče a po návratu i na mě. Mazlí se, přiletí na rameno a po chvíli i třeba 10 minutách zaútočí na uši nebo na obličej, tak zuřivě, že mám patrné stopy po zobáku. Nevím, co se děje jestli si jako samička brání mého partnera? Všeho má dostatek, pestrost jídla, pohybu - pořád je venku i kontakt s námi. Prosím poraďte, co by mohlo pomoc nebo čím to je. Nikde jsem nic o podobném případě nečetla, jen jak jsou přítulní a chytří. Díky
Pyrura - agresivní chování (?)
prohlížela jsem všechny příspěvky, ale na svůj problém jsem odpověď nenašla. Mám doma rok a půl starou pyruří holku je velice ochočená a přítulná, nevadí jí absolutně žádná manipulace (i při střihání drápků je hodná a nekouše) a sama naše ruce neustále vyhledává k mazlení a schová ní se do nich. Vše bylo pohádkové až do minulého týdne, kdy z nenadání začala útočit nejdříve na mojí mamku, kde jsme jí měli s sebou na dovče a po návratu i na mě. Mazlí se, přiletí na rameno a po chvíli i třeba 10 minutách zaútočí na uši nebo na obličej, tak zuřivě, že mám patrné stopy po zobáku. Nevím, co se děje jestli si jako samička brání mého partnera? Všeho má dostatek, pestrost jídla, pohybu - pořád je venku i kontakt s námi. Prosím poraďte, co by mohlo pomoc nebo čím to je. Nikde jsem nic o podobném případě nečetla, jen jak jsou přítulní a chytří. Díky
neexistuje na to žádná rada, buď ho to přejde nebo ne, povahu dítěte také neovlivníte. často se stává že ho to po několika týdnech, měsících prostě přejde samo jen v mizivé menšině pyruru toto chování drží, žaka také každý vychvaluje a také jsou mezi nimi vyjímky, které bych přirovnal k bestiím které při mazlení zákeřně kouzsnou, prostě to jsou zvířata a ta se chovají různě.
Proč můj papoušek, Amazoňani - R. Low
asi to bude chtít hodně tpělivosti. já bych na ni hodně mluvila, ale nevnucovala se a podávala pamlsky a jak říkají slováci "prihovárala sa". druhé řešení může být dokoupení parnera. a určitě bych ji, jak radí orina, přestala nosit na rameni. pokud vás kousne, zkuste to ignorovat (ikdyž je to někdy těžké) a spíš podporovat žádoucí chování.
Dobry den poridili sme si od mladete papouska pyrury (samecka) ze zacatku byl hodny nechal se pochovat pohladit mazlil se... cim je starsi je agresivnejsi utoci na lidi, stipe do prstu do krku do obliceje a take je agresivni i na ostatni zvirata.. meli jsme s nim i 2 andulky od sameho pocatku a stipal je do nozicek a utocil na ne... bohuzel na internetu jsem nic nenasla a uz si nevime s nim rady... nevite cim by to mohlo byt? dekuji za radu
A jak je teď starý? Jakou zábavu má, když je puštěný? A je teď v kleci sám, nebo s andulkami? Má hračky, které ho baví?
Příčina může být stres, hájení teritoria, málo zábavy, období dospívání. Chtělo by to vypozorovat, hlavně jestli není z něčeho ve stresu. Nejprve by bylo dobré naučit ho sedat na ruku, případně na nějaký předmět, kruh, bidýlko, abyste předešli útokům na krk a obličej, to rameno mu "zakázat" alespoň dočasně. Potom při puštění z klece ho maximálně zabavit. Musí pochopit, že byt je i vaše teritorium, nejen jeho. Zkusit, když ho pouštíte, tak pomalu brát z klece tak, že v klidu nasedne na ruku nebo na nějaký předmět. Pokud zaútočí, tak ho klidným hlasem napomenout, ale nepustit ho, opakovat po chvíli znovu. A možná je líp, když při tomhle nácviku je ze začátku přítomen v místnosti jen jeden člověk, ten koho nejlíp snáší, ale jen pro začátek.
Taky může pomoct zavedení pevnějšího režimu, že bude puštěný zhruba ve stejnou dobu.
Hlavně se odrazit od příčiny, chce to aspoň zkusit odhadnout, co to způsobuje. Je třeba rozdíl, pokud je agresivní hned po puštění z klece - nebo naopak až po nějaké chvíli, jak reaguje na pokus o kontakt. Náš třeba, když ho pouštím o hodně později než obvykle, tak už je na něm vidět nevrlost, většinou to rychle rozchodí, ale projeví, že mu bylo ukřivděno.