Mám párek andulek v bytě.Samička snesla vajíčko,dala jsem ji budku.Celkem bylo 6 vajec,5 mladých je na světě.Prvnímu je 14dní.Nevím co s tím posledním vajíčkem,jestli ho mám nechat,myslím,že už se nevylíhne.Má se odebrat a kdy? Aby mě hnízdo neopustila.Jinak se starají vzorně,já se taky snažím.Děkuji za radu
Taky záleží jestli máte napsané kdy bylo poslední vejce sneseno. Někdy se to zdá dost dlouho, pokud nejsou záznamy, a z vajíčka se vyklube poslední andulka. Bývá však často utiskovaná nebo zašlápnutá tou co je nejstarší. Tady je namístě, pokud máte podmínky, zkusit tu nejmenší dokrmit.
Právě z toho mám strach, jestli bych to dokrmování zvládla,přečetla jsem toho o tom dost.Já mám ptáčky pro radost,ne pro chov,ale už se stalo.Samečka jsem vlastně zachranila od známé.Nechám tedy vajíčko a uvidíme.Každopádně děkuji.
Jako opora význam nemá, to slouží hlavmně mláděti které je třeba první vyklubané. Vajíčko nechte klidně do doby než si budete opravdu jistá že z něja nic nebude. taky mohlo být třeba neopozené, zkuste ho prosvítit a pokud není tmavé vyhoďte ho. Jinak samice po odebrání budku určitě neopustí, toho se nebojte
pokud není vajíčko naklubané dejte ho do misky s vodou o teplotě 35stupňů nechte hladinu aby se uklidnila a pokud vajíčko nebude mít mírně trhavé pohyby můžete ho odstranit, buďto je prázdné nebo odumřelé, vajíčko musí být téměř potopené pokud kouká jeho čtvrtina a více nad hladinu můžete ho odstranit ihned, je zaschlé
a tomu mláděti se nic nestane když bude ponořené v tom vajíčku teměř celé pod vodou ? a je potřeba ho osušit když ho budu vracet do budky ? díky za odpověď
Hezký den
tomu zárodku se určitě nic nestane po potopení ve vodě,sušit ho taky není třeba,vlhkost pomůže k lepšímu líhnutí pokut ve vajíčku je živý zárodek.