Také mě tato otázka zajímá, na iFauně bylo v diskusi uvedeno, že od Nového roku se budou žakové kroužkovat kroužky s uvedením roku, takže by to odpovídalo "jen" na osobní registraci. Během ledna na odbor ŽP zavolám, chtěl bych mít jistou odpověd z kompetentních míst. Je ale až zarážející, jak je stále tato situace nejasná - také jsem nikde nenašel něco, o co by se dalo seriozně opřít.
Také vím, že se ruší CITES II, takže všechny druhy v této příloze nebude nutné registrovat. Nicméně nějaký doklad při koupi nebo prodeji potřeba bude, ale víc nevím.
Ahoj, ano, když jsem byla registrovat svého žaka v říjnu snad, tak mi paní povídala, že jsem snad už ani nemusela chodit, že už se od nového roku nemusí registrovat..
Dobrý den pane Šiška. Četl jsem tu zkopírovanou stať od teraristů na ifauně, ale nějak tomu nerozumím. Také jsem se díval na stránky české ornitologické společnosti, ale potřebné info jsem nenašel. Mohu poprosit tedy o vysvětlení, co bude tedy potřeba při koupi například žaka po Novém roce? Bude potřeba nějaká evidence, nebo ho můžete normálně koupit třeba jako papouška senegalského? Děkuji za případné vysvětlení.
Vím, že je kakariki červenočelé(rudočelé) ve své domovině kriticky ohrožené, ale že by se musel registrovat o tom sem neslyšel. Neznám chovatela, které by ho registroval.
uvedeny seznam je opis z listiny CITES - priloha I (presneji receno "evropska" uprava, tedy priloha A). nikoli seznam papousku, kteri se budou muset registrovat v CR. drtiva vetsina jiste ano, ale kakariki bude velmi pravdepodobne z teto registracni povinnosti vyjmut, stejne jako tomu je v soucasnosti. nac neustale spekulovat, kdyz do 1.1.2010, kdy vejde novy zakon v platnost, zbyva tyden.
Prosim Vas a neviete mi zistit ako je to u nas v SR s aratingami zlatimi a papagajmi senegalskymi musia sa niekde registrovat alebo uz nie.....??? jedine co sa mi podarilo zistit ze patria do skupiny B ll ale viac s toho zakona nerozumiem :(
Pro 16.33 - zdá se mi trochu paradoxní vědět, od kdy bude" něco" platit a nevědět přesně co to bude. Je to taková naše ryze česká specialita.
Jinak kakarikové rudočelí byli i v minulosti chráněněni seznamem CITES I pouze v místu svého výskytu - tyv. místní populace..
Obecně je seznam evropský / A / přísnější než CITES I.
Dobrý den informoval jsem se na ministerstvu jak je to tedy s registrací CITES u Žaků Šedých, zda je pravda že od nového roku již není registrace potřeba.A takto mi bylo odpovězeno.
Ano, od 1.1.2010 se vstupem účinnosti zákona č. 346/2009 Sb. odpadla pro občany povinnost registrace většiny původně registrovaných exemplářů druhů z přílohy B nařízení Rady (ES) č. 338/97, a to včetně druhu papouška šedého (Psittacus erithacus).
Další užitečné informace naleznete na našich webových stránkách www.mzp.cz/cites.
S pozdravem
RNDr. Ondřej Klouček, Ph.D.
oddělení výkonného orgánu CITES
Ministerstvo životního prostředí
Odbor mezinárodní ochrany biodiverzity
Vršovická 65, 100 10 Praha 10
tel. 267 122 122
fax: 267 126 122
e-mail: ondrej.kloucek@mzp.cz