Je to tak, nebo je to názor přepisovám z doby před třiceti, kdy u nás nebyla slunečnice jiná než pouze černá.
SLUNEČNICE ???
Je to tak, nebo je to názor přepisovám z doby před třiceti, kdy u nás nebyla slunečnice jiná než pouze černá.
Krmím kupovanou směsí, kde je slunečnice bílá a žíhaná. Jinak samostatně kupuji pouze bílou právě kvůli domněnce, že obsahuje nejméně tuku.
Chodím na Mendlovu zemědělskou univerzitu, takže kontaktuji mailem profesory, kteří budou vědět zaručené informace. Odpovědi zde poté zveřejním.
tak v tomto předvánočním blázinci mi zatím odpověděl jeden učitel. Je z mladší generace ale určitě ví o čem mluví:
Dobry den,
asi Vam neodpovim jednoznacne. Priroda je velice rozmanita. Totiz, nejsem si vedom, ze by byla nekdy zminovana prima vazba mezi barvou nazky a olejnatosti. I kdyz netvrdim, ze jsem vsevedouci a ze tomu tak na 100 %
neni. Olejnatost i barva slupky jsou do znacne miry odrudova zalezitost. Co vim, pro ucely potravinarske se pouzivaji vice odrudy beloslupkate. Ale ne vyhradne. U bile slunecnice je obsah oleje nizsi, jelikoz je tam vice
bilkovin. Co vim, jsou chovatele ptactva vysazeni na ciste bilou barvu semen (napr. u svetlice barvirske - safloru), takze je stejne asi nepresvedcite na cernoslupkatou.
Moje zkusenosti potvrzuje napr. odkaz
http://www.limagraincentraleurope.com/cz/glossary/glossary-sunflower.cfm .
Jinak co se tyka nejake erudovane analyzy, posilam Vam vysledky odrudovych
pokusu UKZUZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský). Tam je vzdy uvedena barva slupky a olejnatost. Zkuste si to
dat do grafu a uvidite, jestli se tam nejake naznaky vztahu potvrdi.
---------------------------------------------
Ty výsledky z výzkumu mám. Až bude chvíle času zkusím to hodit do grafu a uvidíme co to ukáže.