Chceme koupit papouška pro tatíka (vozíčkář), aby se doma nenudil - pracuje doma na počítači, prakticky tam tráví věršinu dne, s papouškem souhlasí, takže nechtěný dárek to určitě nebude. Jinak jsme pětičlená rodina, od dvou hodin býváme všichni doma.
Kam papoucha umístit? Nebude v noci dělat bordel? Přemýšleli jsme o kuchyni, tam by bylo místo tak 80x60x60 (d.v.š.), (ale je to maximum, kdyby šlo něco menšího, bylo by to super) nic lepšího nás nenapadlo.
Měl by určitě každodenní prolet, až by byl ochočený, tak by v klidu mohl trávit i většinu času mimo klec.
Co by papouch neměl ve větší míře dělat
- být hlučný (asi první priorita, fakt by neměl řvát nebo z toho dřív nebo později někdo zcvokne)
- kadit všude na co sedne
- ničit nábytek, klec, atd.
- smrdět :) - klece u některých druhů jsou přece jenom více cítit
Teď druhy o kterých uvažujem
Andulka - tu jsme měli tak před 15ti lety, byla oblíbená, ale tatík už ji nechce - prý chce něco jiného .. myslím si že když ji nehce tak nemá cenu ji brát - pak nebude tolik oblíbená
Korela - Prý skvěle píská, není náročná atd. Co jsem se ale dočetl a doptal, tak je často extrémně hlučná - prý tak 5min řve a pak se zklidní, ale i tak je to asi moc. Co je na tom pravdy?
Aymara - Opeřená myš se nám moc nelíbí, je celkem těžké najít nějakou hezky vybarvenou ručně dokrmenou .. navíc víceméně běhá po zemi, tak aby nedopatřením nepřišla k úrazu (přejetí :)) Takže tu asi taky ne.
Neoféma - tak a jsme u favorita - všem v rodině se líbí, hlavně modrohlavá a různé mutace tyrkysové. Ale nikde po internetu jsem se nedočetl o detailech - na propagované stránce neofemy.cz není absolutně nic. Jak velká by měla být minimálně klec? Jak jsou na tom s mluvením? Je jejich trus nějak náročný na úklid? (někde jsem to četl). Přivítám vlastně jakoukoli informaci.
Mluvení není absolutní podmínkou, hlavně by se papouch neměl nějak moc bát žádného člena rodiny, třeba přiletět na ruku atd. Ale dvě tři hlášky by se naučit mohl :)
Tak to by bylo asi všechno, budu to tu hlídat, tak se klidně ptejte a dávejte rady, budu čekat - díky.