Prosvěcování vajec
Ale teď už s těmi vajíčky musíte zacházet jako s nevylíhnutými zatím kuřátky. Pečlivě je obracet, dodržovat vzdušnou vlhkost, dodržovat teplotu, aby nezastydla, hlídat kalendář a ostatní podmínky dle líhňařských příruček nebo dle rad zkušeného líhňaře.
Budu držet palce. Vylíhnutí prvních kuřátek je veliká radost a sláva.
Po vylíhnutí hned dát kuřata pod infralampu do odchovničky s krmením na papíře a s napáječkou. Opatrně jim namočit špičku zobáčku do vlažné vody v napáječce. Aby věděli, kde je voda. Musí se napít po vylíhnutí.
Teď hlavně kuřátkům kupte správné krmení určené pro jednodenní kuřata a nechte si poradit, kolik ho máte koupit. Protože potřebují ke svému vývinu i vitamíny, minerální látky a stopové prvky, které třeba ve strouhance nebo v drceném rohlíku nejsou, avšak v odborně připraveném krmivu jsou obsažené kvalitou i kvantitou.. A ta kuřátka teď mají ten start v růstu prudký tj. každý den případné nevyhovující výživy by na ně mohl mít neblahý vliv.
Když jsem byla malá holka, maminka mi pod kvočnu liliputky nasadila pět vajíček, a z těch se vylíhla čtyři kuřátka; jedno vajíčko oplozené bylo, ale asi se zastudilo. Z těch kuřátek jsem měla obrovskou radost a Vám ji přeji také.
Samozřejmě: "Chovu zdar !"
Také dodržujte hygienu, myjte si ruce od velkých slepic před tím, než začnete uklízet a chystat vodu a krmení kuřátkům.
Japonci sexátoři (tři roky školení) umí poznat pohlaví ihned po vylíhnutí po vychlípení kloaky. Je to velmi jemná práce, a kdo to neumí, kuřátka poraní. Druhý den po vylíhnutí se to už poznat nedá tímto způsobem.
Jinak obvykle kohoutci bývají trochu větší, a pravda je s těmi nohami, že kohouti mají silnější nohy. Na jisto se to pozná teprve tehdy, když kohouti začínají kokrhat a také tím, že kohouti mají dříve už větší červené hřebínky v době, kdy slepičky kuřičky ještě mají "bledé tváře" (:-) a bledé maličké hřebínky.
Pochybuji o tom, že by bylo možné podle tvaru násadového vajíčka poznat pohlaví budoucího kuřátka z něho vylíhnutého. To by už asi dávno ve velkochovech někdo využil (kdyby to bylo pravda) a vejce s kohoutky nelíhnul. Domnívám se , že podle tvaru vajíčka nelze poznat, zda se vylíhne kohoutek nebo slepička.
Odpověď na příspěvek uživatele ladislav z 20.01.2010, 13:21:31
Tepoměry a ostatní pomůcky dostanete na WWW.LIHNE.CZ
Dobrý den, mám automatickou líheň, a potřebuji prosvítit vajíčka a nevím, jak postupovat, abych nezachladil vajíčka, zdalí pojednom (mnohačetné otevírání líhně) nebo po etapách (třeba po 10ti)??? Děkuji