Díky...
Mladý žako - čím krmit ??
Díky...
Pokud krmíte ovocem a zeleninou, tak není důvod přidávat například ani vitamíny do vody a ani v práškové formě. Co se týká vejce, tak krmte jen opravdu velice málo a to například 1x za týden a v pozdějším věku to závisí na pohlaví papouška. Já bych doporučil krmit místo suchým zrním, tak 24 hodin předmočeným zrním, protože je toto krmení měkké (pozor na zaplísnění). Podávat denně 1-2 piškoty rozlomené na čtvrtky a dále krmit ovocem a zeleninou. Prostě to co je doma. Jablko a ještě jeden druh, který je u vás běžně k dostání by měl mít papoušek, jako každodenní stravu a pak jako přilepšení denně jeden až dva druhy ovoce a zeleniny přidávat jako přilepšenou. U mě ptáci jeden den dostanou například hroznové víno a jeřabiny. Další den místo tohoto dostanou černý rybíz a rajče, Další den jim dám třeba zase hroznové víno a pro změnu banán atd. Prostě to co je momentálně doma.
Hlavně z toho zbytečně nedělejte vědu. Uvědomte si, že ptáci v přírodě jedí jen to co se v určité oblasti momentálně vyskytuje a jsou závislí na období dešťů.
Na vaši otázku čím krmit jsem vám myslím dostatečně odpověděl. Mělo by to být zrní buďto suché, 24 hodin máčené, nebo naklíčené a dále pak ovoce a zelenina. Vaječnou míchanici a vajíčko nemusíte podávat tak často není to nutné. Stačí jen občas. Co se týká granulí, tak to jsem taky napsal buďto krmit ovocem a zeleninou a nebo granulemi. Nikdy ne obojí dohromady. Já krmím ovocem a zeleninou a 1X týdně dostávají granule. Můžete přidávat granule třeba denně. Mě se osvědčilo je zamíchat do vlhkého zrní ony potom naberou vlhkost a pěkně změknou a jsou lépe stravitelné, ale vždy platí pokud krmíte pestrou stravou, tak granule v omezeném množství třeba jen z 10 granulek to záleží na velikosti.
Co se týká granulí. Nejsem zastáncem a ani odpůrcem. Granule jsem podával již dříve když u nás byli k dostání jen granule značky Nutribird, pak jsem používal například granule Kaytee a taky granule Zupreem, ale prostě to nepovažuji, jako vyváženou stravu i když to někteří odborníci tvrdí. I u psů se neustále diskutuje jestli jsou opravdu granule pro ně natolik vyvážené, jak se to o nich tvrdí a pořád se najdou lidé, kteří dávají přednost vařené stravě. Co se týká granulí je to dobrý způsob, jak v papouškovy vyvolat škubání peří z nudy. U pojídání granuly se papoušek prakticky nemá čím zabavit a prostě celý den jen sedí na bidle, občas sleze k misce, sní granule a to je jeho celodenní aktivita. Kdežto, když dostane zrniny, tak se zabaví louskáním zrní, když dostane zdravé jablko ze zahrady plné vitamínů je to pořád vhodnější než když dostane vitamíny, které jsou slisované do granulí. Je radost se dívat na papoušky, jak si drží v nožce velký kus jablko, hrušky atd. a pojídá ho s velkou radostí a chutí.
Řídím se tím co jedí ptáci v přírodě a to je ten problém, že neustále se snaží lidé obcházet přírodu a neustále hledají něco jiného. V přírodě ptáci granule nemají a zvládají to bez problému a tím se řídím já i bohudík většina chovatelů.
Pro Marcelu: borové a smrkové větve nejsou nevhodné. Jsou dokonce vhodnější než větve černého bezu. Slunečnici podávejte jen v omezeném množství. Je příliš tučná. Neobjednávejte v Zooshopech, ale ve specializovaných prodejnách, kde je zboží vysoké kvality a dobře uskladněno. Moji papoušci dostávají piškoty suché a když chtějí, tak si je sami namočí v misce na vodu.
Kdybych si chtěla pořídit druhého papouška, kdy je vhodná doba a může být stejného pohlaví ??
Mám krmivo pro africké papoušky, obsahuje celé lusky chili papriček. Mohu mu je podávat, zatím je vybírám. Doporučíte mi nějakou konkrétní značku krmiva ??
Díky
cituji z tveho prispevku na ifaune: ***Dále by mě zajímal Váš názor na můj systém krmení. Chtěl bych dát všem ptákům do klecí pět misek. A to jednu na vodu, druhou na suché zrní, třetí na ovoce, čtvrtou na granule a naklíčené zrní a pátou na ptačí grit (písek). Myslíte, že je to zbytečně moc a nebo si myslíte, že tak by to mohlo být ideální řešení.***
K cemu tam tedy mas zvlast misku na granule a ovoce, kdyz striktne zakazujes podavat soucasne granule a ovoce?
(viz prispevek Marii: ***Když krmit granulemi, tak nekrmit ovocem, Když krmíte ovocem a pestrou stravou, tak granulemi nekrmit buďto vůbec a nebo jen jednou týdně místo ovoce a pestré stravy podat granule.***)
2 Marcela:
proc bys nemohla davat chili papricky, kdyz je krmivo obsahuje?
btw. papousci je maji zpravidla velmi radi.
Konkretni znacka krmiva: napr. Prestige, Deli nature. Distributori jsou treba www.amazonia.cz, www.podstufka.cz. Pomoci Googlu najdes i jiste dalsi.
Cituji ***Dále by mě zajímal Váš názor na můj systém krmení. Chtěl bych dát všem ptákům do klecí pět misek***
Z toho vyplývá, že jsem to chtěl udělat, ale třeba jsem neudělal. Z toho vyplývá, že jsem to chtěl zkusit a třeba zkusil, ale časem od toho upustil.
Ano samozřejmě než jsem došel ke konečnému závěru musel jsem experimentovat. To neznamená nic špatného. Ano hodně chovatelů ze začátku experimentuje s krmením až nakonec skončí a udělají si svůj systém krmení.
Vidím, že tu mám nového fandu. :))
Dle mého teoretik je ten, kdo uvádí informace vyčtené z knih a jiných publikací. Ano spoustu informací mám vyčtených a spoustu informací jsem pochytil od známých, kteří chovají žaky. Dokonce navštěvuji chovatele se kterým sledujeme chování žaků přes kamery. Myslím si, že přes kamery člověk dost pozná chovaní těchto nádherných papoušků a ten kdo nemá tu možnost spatřit, jak se chovají tito ptáci za nepřítomnosti chovatele o hodně přicházejí. Já tu možnost mám a jsem docela rád, že mě tuto možnost můj známý poskytnul.
Myslíte si, že ten kdo chová žaky je někdo? Já osobně si myslím, že i chovatel obyčejných andulek může mít více informací o žacích než člověk, který chová jednoho žaka doma, jako mazlíčka. Pokud takový člověk napíše příspěvek, ze kterým naprosto nesouhlasím, tak vždy na něj budu reagovat ať už tady, nebo jinde.
Člověk, který řekne, že podle nejnovějších studií nepodává ovoce a zeleninu ani ze zahrádky a podává jen granule u mě nikdy neuspěje. A víte proč?
Takový člověk napíše začínajícímu chovateli, že podle nejnovějších studií nepodává ani ptačí grit. Ano podle studií je možná pravda, že vědci zjistili, že ptáci grit k životu v přírodě nepotřebují, že jim neslouží k rozmělňování potravy atd. Ale tento člověk zapomíná na to, že ptačí grit obsahuje spoustu minerálních látek, které jsou pro ptáky v podstatě dost důležité. A když si přečte 100 lidí, že někdo kvůli nějaké studii nepodává grit, tak si snad dovedete představit co to udělá za paseku.
Takže se na mě nezlobte a to co jsem napsal ke krmení žaků není žádný blábol a je naprosto jedno jestli je to vlastní zkušenost a nebo vyčtená. Lidé, kteří píši knihy, taky všechny druhy ptáků, které popisují nikdy nevlastnili a přesto o nich píší.
Co se týká granulí, tak nikdy nebudu zastáncem toho, aby lidé přestali krmit ovocem a zeleninou a krmili výhradně jen granulemi a je mi jedno zda v Americe se běžně krmí granulemi. Já krmím taky granulemi, ale jen velmi málo a nepravidelně. Jak jsem psal konkrétně u žaků by to byl velký problém a to z více důvodů. S granulemi se moc nezabaví, proto může nastat problém ze škubáním peří z nudy. Dále pak je to jednotvárná strava i když granule mají jiný tvar a jinou barvu je to pořád jednotvárná strava a už kvůli povaze těchto ptáků by měli mít pestrou stravu, aby si časem na ni zvykli. Když se dováželi žaci z přírody byl velký problém, protože tito ptáci byli naučeni jíst jen slunečnici a trvalo velmi dlouhou dobu, než se naučili pojídat i jinou stravu (pestrost = úspěch). Další problém s granulemi vidím v tom, že je to nevhodná strava při krmení mláďat. Nějak si nedovedu představit, kdybych krmil výhradně granulemi, jak bych motivoval ptáky k hnízdění. Takhle bych mohl pokračovat.
Už se více k tomuto nebudu vyjadřovat. Pokud mi ještě něco chcete, tak mě kontaktujte na email a můžeme si klidně o tom pohovořit podrobněji.