Mám mnoholeté zkušenosti s malými papoušky (andulka, aymara). Teď bych si však rád pořídil většího, ochočeného, ručně dokrmeného papouška. Váhám mezi žakem a senegalcem. O schopnost mluvit mi ani tak nejde, jako spíš o to, který je "ochočitelnější, mémě hlučný a agresivní". Jen pro úplnost, bydlím v paneláku a mám malé dítě. Vím, že dokrmený senegalec stojí cca 6 tis., ale nevím cenu žaka. Taky by mě zajímalo, zda je lepší samec či samice. Díky
Dobrý den. Rozhodně než si takového papouška koupíte, tak si o něm něco přečtete. Měla by jste vědět základní zápory k těmto papouškům a to jako například. Žaci jsou velice labilní papoušci a bojí se nových věcí a často se stresují. Žaci mají časté sklony ke škubaní peří a to z nudy, ze stresu atd. Žaci jsou dosti problémový papoušci. Jejich cena se pohybuje spíše od 15 tisíc nahoru. Papoušci senegalští mají velice složitou pubertu, která trvá asi přibližně půl roku. V době puberty jsou často protivní, agresivní atd. Pokud se zanedbá jejich výchova vyrostou z nich agresivní nevychovaní papoušci. V dospělosti si často vyberou jednoho člena rodiny a zbytek lidí agresivně napadají a nebo v lepším případě je jen tolerují. (zde vidím problém s dítětem). Cena se pohybuje mezi 4-5 tisíci za dokrmeného papouška.
Co se týká hluku, tak každý papoušek se nějak projevuje, proto u těchto dvou druhů bych to ani nijak nesrovnával.
K malému dítěti bych si papouška velice rozmyslela mám žakouška je to moje zlatíčko sameček, ale trvalo 3měsíce než si zvykl na manžela a to mu hodně podstrojoval a šplhal u něj.Většinou si zvyknou na jednoho člena a na ostatní žárlí.Museli by jste mu dávat střídavě pamlsky a pouštět ho z voliéry, ale není zaručen žádný recept. Většinou se upne na jednoho,a nechávat ho celé dny zavřeného, protože se po někom ožene by bylo kruté .Hodně štěstí při výběru
A ještě k ceně žako musí mít cites,nekupovat bez vyšetření na cirkavirozu a protože jsem chtěla samečka ,tak DNA cena 18500kč a ceny afrických papoušků stoupají.