Mám voliéru 2x14 m se zimovištem 2,5 x 2,5m. Voliéra je hustě osázena. Jaké druhy (hmyzožravého ptactva) tam mohu chovat, kolik a které lze chovat pohromadě? Za odpověď děkuji.
Dobrý den, sestavení vhodných druhů pro společný chov je vždy citlivá zálžitost. Doporučená druhová skladba, která nečiní potíže u jednoho chovatele ještě neznamená, že se nevyskytne problém u Vás. U kažého ptáka je projev, jako agrese,nebo dominantní postavení individuální. U mne jsem měl ve splečném chovu Kardinály zelené, špačky pagodové a bulbly červenouché a vše bez problému do té doby, než došlo k toku a snaze o hnízdění u kardinálů zelených, kdy mi sameček kardinála málem ubil samečka bulbula. Rozhodně jsem tuto skladbu ptáků neměl v tak velké voliéře, jakou máte k dispozici, takže je také možné, že by to ve Vašem případě nečinilo potíže. Pokud více preferujete chov více druhů ve voliéře, kdy se jedná především o krásnou podívanou, tak by skladba druhu snad neměla činit při Vašich rozměrech až tak velký problém a snad se někdo, kdo s tímto má zkušenosti také zde vyjádří, ale v případě, že chcete dosahovat odchovu, zástávám osobně názor, že je nejvhodněší chov po páru. Šťastnou volbu při výběru.
Dobrý den. Jak uvádí Zdeněk, vše je zcela individuální. Někdo, jako např. Mvdr.Palkovič, má zkušenosti s tím, že například turakové fialoví jsou klidní a mírní ptáci, jiný (např.já) má zkušenosti zcela opačné. Samozřejmě mnohé záleží i na voliéře. Na její velikosti, ale především na její členitosti. Pokud je voliéra dostatečně zarostlá a členitá, můžeme v ní s úspěchem chovat i druhy, které jsou na sebe jinak agresivní. Pokud chcete začít s chovem měkkožravých, tak bych doporučoval společný chov s některým druhem exotických holubů a hrdliček. Nedávno jsme byli na návštěvě zázemí pražské zoo, a shodli jsme se na tom, že asi nejvhodnějšími druhy pro společné chovy jsou bulbulové. I zde je však třeba trochu opatrnosti - bulbul a jiný druh opeřence je v pořádku, ale bulbul a jiný druh bulbula jsou na sebe agresivní. Sám jsem milovník "tématických" voliér, a proto mám víceméně všechny voliéry obsazeny několika druhy. Můžu uvést jeden můj příklad...ve velké, hustě zarostlé, zasíťované voliéře chovám bažanty mandžuské, hrdličky východní, holuby zelenokřídlé, holuby doupňáky a drozdy černoprsé, a toto seskupení je zatím zcela bez konfliktů.