nevim jak u korel nebo zpěvaku ale ja preferuji vždy a pouze budky kmenové jelikož to je takové z jejich prostředí sice mam prkené budky u andulek ale to jen proto že když je vice páru tak už mě nebavi se piplat s malou budkou ale jinak u mě vedou vždy kmenové budky a s tou kurou to neni moc dobry napad polezou ti tam škvoři a jiná havět budou se tvořit bakterie atd... radši bysch ji tam nedaval ale je to jen a pouze muj nazor!!
Myslím, že obecně jsou u všech druhů používanější budky prkenné, jako hlavní důvod vidím jednodušší způsob získání a výroby. Každý trochu manuálně zručnější chovatel si dokáže prkennou boudu vyrobit, s výrobou kmenové jsou trochu větší obtíže se získáním vhodného materiálu, a o složitější výrobě nemluvě. Pokud kupuje budky na burzách tak snad je kmenová o nějakou tu korunu dražší.
Hodně jsem také slyšel názorů na lepší desinfekci prkenných budek, také neznedbatelná je možnost zničenou prkennou nahradit druhou stejných rozměrů. Jako drobné mínus u prkenných vidím při chovu větších papoušků menší možnost úpravy vnitřního prostoru samotnýmí papoušky před hnízděním, což může být u některých jedinců dost motivující.