Dobrý den, mám alexandra malého(žlutá mutace). Prosím o radu s výchovou. KOupila jsem ho ve zverimexu kol prosince 08. Byl to jedináček odchován matkou.Ochočený je málo např.: vezme si jídlo z ruky, pouštěn k prolétnutí je, občas si nechá sáhnout na zobák ale SPÍŠ SEKÁ ZOBÁKEM a nepřijde ke mně ani po dlouhé době co byl puštěn a ničí co se dá ikdyž má dostatek hraček i jídla. předem děkuji Poláchová
papoušek jako je alexandr maly ,na ochočeni,musi byt ručne dokrmeny....pokud mate ptaka odchovaneho pot rodici tak ho asi nikdy neochočite.....ale pokud mu budete venovat dostatek casu tak snad nekdy:D
DOBRÝ DEN TAKY MÁM ALEXANDRA NEJDŘÍV SEM HO CHTĚLA OCHOČIT ALE NEMOHLA JSEM HO MÍT V BARÁKU TUDÍŽ ZŮSTAL VE VENKOVNÍ VOLIEŘE. ANI SEM HO MOC NEOCHČOVALA TEŤ MU BYL ROK A TAKÉ ŽERE ZRUKY A POHLADIT SE NENECHÁ. SKUSTE ZÍSKAT JEHO DŮBVĚRU KRMTEHO A TŘEBA MU SKUSTE ŠÁHNOUT NA NOŽIČKU ALE NEPLAŠTĚ HO KDYŽ UCUKNE NECHTEHO SKUŠTĚ HO PŘILÁKAT KDYŽ BUDETE CHŘASTIT ZRNÍM V MISCE NEBO SE K NĚMU OTOČTE ZÁDY AŽ BUDE PUŠTĚNÝ A CHRASTITE S TÍM ZRNÍM SNAD PŘÍDE NOTÁČEJTE SE A NECHTEHO ABY K VÁ M PŘIŠEL PAK VÁS SKUSÍ OZOBÁVAT TŘEBA VLASY NEBO OBLEČENÍ MŮJ TO DĚLÁ BUĎTE V KLIDU TŘEBA SI U TOHO SEDNĚTE A PAK SE SKUSTE POMALU OTOČIT A DÁT MU NĚCO CO MÁ RÁD MŮJ TŘEBA MILUJE NAMOČENÉ PIŠKOTY A NEBO MU DEJTE BURKOVÝ OŘÍŠEK A KDYŽ HO HODÍ NE ZEM TAK MU HO DEJTE ZNOVU A POVÍDEJTE SI S NÍM TŘEBA KDYŽ HO ZNOVU SCHODÍ DĚLEJTE ŽE SE NA OKO ZLOBÍTE NEBO SKUSTE VYMYSLET NĚJAKOU HRU CE SE VAŠEMU PAPOUŠKOVY ZALÍBÍ A TÍM SE VAŠE DŮVĚRA PROHLOUBÍ.
Taky bych řekla, že se dá ochočit. Taky jsem koupila Alexe ve zverimexu. Byl naprosto plachý, jen jsem se přiblížila ke kleci byl jak divej. Ven z klece jsem ho pouštěla od začátku a zavírala jsem ho tím stylem, že jsem ho nahnala na klec, ať si zaleze sám. Moc jsem si ho nevšímala... Začal se ke mně přibližovat čím dál víc, a stále jsem si ho moc nevšímala, až mi jednou přistál na rameni a od té doby se ode mě nehne! Ale jinak je to taky darebák - zajímá ho všechno, jen né jeho hračky...
uplně souhlasím :) taky ochočuju:D zatím si bere z ruky a skoušíme různé hry nejvíc ho baví když m něco podávám a on to schyzuje na zem- primitivní ale Axíka to baví :D mám ho venku ve voliéře takže neočekám v ochočování zázraky ale aspoň něco :D. ale chtěla bych se zeptat vím že když mu dám do klece třeba novou větvičku že ji nejdřív kouše a oklove ji než na ní sedne a tak a to samé s prstem:D taky to skouší ale ono to dost bolíí :D:D:D:D nenapadá vás nějaký nápad co udělat proto aby mi sedl na ruku ALE BEZ BOLESTNĚ PROSÍM :D:D:D přeji hezký den a předem děkuji za rady :)
Nastavit hřbet ruky tak aby při kousání neměl za co zachytit zobákem. Teprve později až si zvykne mírně s rukou otočit a tak si začne sedat na ukazovák, který musí být buď sevřený v pěst a nebo musí být všechny prsty u sebe. Chce to ale na cvičení dlouhý čas.
zdravím začínám chovat alexandry malé a postavil jsem jim voliéru 2,5m na délku a 2m na výšku a 1,8m na šířku k tomu je zimní vyzděná,zateplená ubykace tak jsem se chtěl zeptat jestli je dostačující výletoví prostor a jestli tam mužu nechat ptáky přes zimu a ještě jsem se chtěl zeptat jestli můžou byt spolu s korelama dík y za odpovědi a rady zatím M.
Alexandr malý jde ochočit. Mám dva roky starého alexandra malého žlutého samece( je to můj první papoušek). Odchovaný od rodičů. Ze začátku nechtěl zpátky do klece a na ruku už vůbec ne. Ze začátku jsem k němu chodila s rukama za zády, aby se jich nebál. Po půl roce začal přistávat na ruce. Začal mluvit. Do klece jde sám. Hodně na něj mluvím a dávám různé dobroty, když ho volám na ruku. Poslední dobou se naučil přistávat na rameno za chůze. Myslím, že se dá zvládnout všechno, chce to čas a trpělivost.
Ahoj, to okusování všeho je pro alexe typické. Musíte ho trošku vychovat, aby přestal. Ten můj to dělal také, hlavně se mu líbilo okusovat konzoli a dřevěný nábytek. Chce to když ho pustíte, tak ho pozorovat. Jakmile začne něco kousat, tak zvýšeným hlasem (ale pozor ne křičet) a důrazně, tedy jako když dítěti říkáte, že nesmí sahat třeba na nůž, řict "jeho jméno" nesmíš. Já ho ze začátku i mírně odehnala, třeba jsem hýbla závěsem nebo zatleskala apod. Nesmí se ale vyděsit, opravdu jen mírné odehnání. Po čase již reagoval jen na ten příkaz, bez odehnání a pak už to přestal okusovat úplně. Jen občas si na to vzpomene a zkusí to, ale stačí mu říct nesmíš a nechá toho.