Dobry den,dneska sem si vzal pisek normalni stavebni ten hrubsi, a je nejake nebezpeci ze by mohl nejaky papousek spolknout vetsi kamen nez spolkne a udusise??je to mozna hloupy dotaz ale mne to ne da dekuji vsem za odpovedi:-)
V přírodě nevidíte ten úhyn a ptáci jsou taky dost imunní. Ve vaší kleci, když budete mít v písku všelijaké bakterie, plísně, mikroby a hlavně zárodky parazitů, kteří se papouškům dostanou do střev, tak se časem budete divit proč má papoušek zdravotní problémy a z čeho je valstně může mít.Záleží tedy pouze na vás v jakém stavu chcete mít domácího mazlíčka a nebo zdravý chov ve voliéře.
No nevím, ale to je spíš váš problém že nedokážete vymyslet lepší řešení ... písek se používá spíše tam, kde je prostor menší a údržba tedy snadná ... pokud máte voliéry velké, ideální je přeci zvolit jinou variantu než je písek.
Opravdu je málo chovatelů kteří si neuvědomují že desinfekcí lze předcházet nemocem, ale třeba je baví řešit následky ...
propírám písek taky a to hlavně kvuli plísním. properu a pak dám do mikrovlnky zapéct a nic nepřežije. nevidím na tom nic špatného.ptáci kteří žijí zavření doma asi nebudou tak odolní jako volně žijící.
Pokud máte velké voliéry a používáte písek nebo štěpky musíte dělat samozřejmě častěji veterinární kontrolu. Někdy se zdá, že jsou ptáci ve voliéře úplně vpořádku, ale při pečlivé kontrole a laboratorním vyšetření se zjistí, že to tak úplně vpořádku není. Záleží tedy v jakém stavu chcete chov mít a v jakém stavu chcete papoušky prodávat. K někomu se kupující pro jeho bezchybný přístup k chovu vrací a někdo musí čekat až se zase nějaký trouba napálí a něco si koupí.
Lenochy???,já si buduji rošty a závěsné klece právě z důvodu co největší čistoty pro moje chovance a že by to bylo jednodušší na údržbu to ani náhodou,spíše naopak.Přeji mnoho odchovů,Milan