Prosím o Vaše názory a zkušennosti, jsem úplná začátečnice.
Zatím jsme ve stadiu ochočování, krmíme z ruky, na papouška mluvíme. Dokáže se tento papoušek naučit mluvit?
Za všechny příspěvky předem moc děkuji. Michaela
Dobry den chci se zeptat chci si poridit Alexandraka velikeho slysel jsem ze delaji velky bordel kdyz se mu clovek nevenuje a ze se ani v noci nevyspim ze cele noci rvou tak chci nejake rady od vas.. dekuji moc
Alexander velký je skvelý papoušek, naučí sa rozprávať, napodobňovať rozne zvuky, ale je to velký drevožrút. Mám pár a radi ničia drevo.
Kiki. L: Dobrý den, budeme si kupovat Alexandra bud velkého nebo malého. Co je lepší když jsme začátečníci a hlavně bydlíme paneláku :-) děkuji za rady. A ják cenové se pohybují?
No tak alexander malý je menší, naučí sa velmi pekne rozprávať, opakovať hociaké zvuky a pod.
Alexander velký je zasa už taký väčší, tiež sa naučí rozprávať, ale alexander malý sa naučí viacej.
Potom ak chcete na rozprávanie tak je lepší samček.
Cena:
Alexander malý - prírodne sfarbený (zelený) 700 - 1000kč, mutácie sú drahšie
Alexander velký - 2000 - 4000 kč
Ohladne kŕmenia: Krmivo kúpite v hociakeom zverimexe, pre stredné papagáje, proste slnečnica (černá, žíhaná), ovos, kardi, proso (žlté, zelené, červené), a iné zrniny. Ovocie, zelenina - môžu skoro všetky druhy, len nesmú AVOKÁDO - je pre nich smrtelne jedovaté!!, občas nejaký oriešok, piškót, nemôžu ani kofeín a alkohol.
Alexander malý je viacej urevaný ako alexander velký, ale zasa alexander velký je hrozný "drevorubač", on obhryzie všetko drevo, drebené bidielka a paličky, proste všetko z dreva čo sa dá. :D
Písané to je z mojich skúseností, keďže chovám papagáje.
Já mám velké, malé a čínské alexandry. Bohužel ve voliéře, ochočenou ručně dokrmenou máme jen aru araraunu. Nic méně chci jen něco k tomu řevu. Nevím jak se chová ochočený alexandr, ale co vidím ve voliérách tak nejmíň kříčí - kuňká malý, pak velký já jim říkám ťuhýci, jako kdyby říkali ťuhýťuhý, no a nakonec čínský, za prvé silní dřevorubci a křik né často, ale pronikavý. U velkýho jsem nepostřehl, že by nějak obvzláště okusovali, oproti čínským. Papouška si vyberte hlavně takového, jaký se vám líbí, ať malý nebo velký. Jen upozorňuji (z praxí ary) na dlouhý osac alex.velký, při otáčení můžou něco shodit. A doporučuji koupit knihu "výživa papoušků", která mi velmi pomohla.
Súhlasím, tiež chovám papagáje, aj alexandre, čínskych nemám ale mám velkých ty nejak extra ani nerevú ale velmi radi okusujú všetko čo sa dá, alexi malí neokusujú, tý viacej revú.