klíčky
Co se týká výživného procenta tak pšenice je pravděpodobně jedna z nejvhodnějších zrnin. Moji kolegové, tady v okolí, kteří nakrmí jako já tolika zrninami většinou nakličují jen pšenici a slunečnici. Pšenici, protože je výživná a slunečnici, protože v suchém stavu obsahuje spoustu tuku a při klíčení se obsah tuku rapidně sníží. Dále je si uvědomit, že například konopné semeno je pro ptáky taky velice tučné a proto je vhodné ho nakličovat. Někteří chovatelé tvrdí, že poměrně dobře klíčí, ale z vlastní zkušenosti, protože jsem určité zrniny testoval a nechal je klíčit samostatně, tak mohu potvrdit, že konopné semínko nakličuje poměrně dlouho. Rychleji nakličuje například již zmiňované zrniny, jako je čočka, pšenice, slunečnice. Dále mohu napsat, že třeba fazolky mungo potřebují asi přibližně 4 hodinky delší dobu než vyraší klíčky. Dále pak delší dobu nakličuje například kukuřice, proto ji raději podávám vařenou, nebo 24 hodin předmočenou. Len z vlastní zkušenosti, už nenakličuji a to především proto, že se hodně přichytává na nádoby i na proplachovací sítka. Přemýšlel jsem, že len úplně vyřadil z jídelníčku, ale upustil jsem od tohoto názoru. Len by se měl podávat v opravdu malém množství a to vždy jen 2-3 procenta ve směsi. Protože se zajímám všeobecně i o jiná zvířata, tak mám potvrzeno, že len je vhodný i pro hlodavce kvůli srsti, pro psi, kvůli srsti to mi potvrdili i lidé, kteří se psům věnují profesionálně, že občas povaří polévkovou lžíci lenu pro psi. Pro ptáky má velice dobrý vliv na zkvalitnění opeření. Já len podávám jen do vaječných míchanic společně ze zrninou niger. Pokud budete nakličovat směs pro andulky to je většinou 2-3 druhy prosa (žluté, červené a někdy i zelené proso) dále pak například lesknici, pšenici, tak doporučuji zrniny hodně nechat okapat. Čím více jsou tyto menší zrniny mokré tím déle trvá jejich naklíčení a hrozí i zaplísnění či zapáchnutí pokud je nebudete dostatečně často promíchávat. Promíchat se musí zrniny každopádně. Jde o to, že po určité době horní vrstva zrnin je sušší a spodní vrstva je vlhčí(mokrá) Po promíchání se ze spodní části vlhčí zrniny dostanou nahoru a suché zrniny částečně taky zvlhčí a tím zrniny přizpůsobí ke klíčení.