Stavba dřevěné voliery
Spodek jsou dubové trámečky (zkoušíme zda skutečně a jak dlouho dokáží odpuzovat vodu jako kdysi u starých domů)Cihly jsou ve spádu a díky štítové stěně domu tam při normálním dešti jde vody minimum (nemluvím o těch přívalových).Přesah ve svahu je vyzděn.
Když jdu dovnitř, tak si tam lupnu přes dvéře veeelkou záclonu,která je jak balon, až na zem.Takže pevně doufám, že ptáci by skončili stejně uvnitř.( ale náhoda je blbec)
Volieru mám pro radost, takže se s tím můžu crcat třebas hodinu.
No a na další ( i když už vyhlížím mníšky) si musím nechat zajít chuť .(ještě 2r.na MD) než budou zas koruny na další a lepší:-)) I když kdo ví....:-P
Nevýhody: krajinky se dost seschly, takže to pobití zevnitř palubkama je nezbytnost, jinak by tam táhlo.
Už teď vím, že by voliera měla být větší , ráda vevnitř tvořím "přírodní "prostředí a nemám moc prostoru:-)),každopádně delší určitě.
Podlahu musím vybetonovat, mezi cihlama se mi tam prohrabali myši a užírají ptákům krmení a smrdí to tam myšinou, což nesnáším....
Díky tomu, že je dřevěná je mnoho přístupových cest pro myši, každopádně lepší je pletivo menší než mám já 16*16, tou 16ctkou snadno prolezou.Ale oni si štrádují i po dřevě zvenku, takže to je celkem velká nevýhoda.
Dveře nemají bezpečnostní zádveří, zatím mi nic neuletělo, i když tam cpu velký pařezy a šutry, ovšem je to otázka času,takže to bych tam aspoň 1m ještě udělala, kdyby byl prostor.
Proti kočkám udělat dvojité pletivo, obojí natřít na hnědo, lépe se přes to kouká a na jedno pletivo buď vnitřní nebo venkovní udělat rám, aby se dalo ev.vysadit a prostor mezi pletivy zamést,vydesinfikovat....
Další nevýhodou je, že jak se blíží hnízdění, tak kde co mohou, tak andulky oštipují, jestli by náhodou nešla udělat díra :-)).Ovšem nedevastují, je to takové jemné oštipování...
Nutno jednou za dva ,tři, čtyři roky zas natřít balakrylem,aby to mělo vizáž:-)
Trochu horší na dezinfekci,kor při vápence a jiných urputných roztočů...
Výhody: celkem levné pořízení, rychlá stavba (pokud je dobrý počas),dobře mi to zapadlo do prostoru, cokoliv jde přišroubovat zevnitř:bidýlka ze smrku, úchyty a tak, bez nutnosti vrtání, sádrování..tedy větší variabilita vnitřku, v létě to dřevo zatím krásně voní, lze kdykoliv jednoduše zbourat, bez základů, nebo přistavět bez velkých zásahů do vzhledu (o čemž uvažuji, ale manža o tom neche ani slyšet):-))
Je to o tom se o to víc starat, kdo má papoušků víc, tak by to asi nechtěl, právě kvůli dezinfekci, údržbě...ale já mám čas, tak si s tím hraju.Když to te´d sepisuji, tak to má víc nevýhod než výhod, ale já bych neměnila za beton, taky proto, že toho mám málo.
Pokud by jste si chtěla popovídat, najdete mně celkem pravidelně na chatu tady na papoušcích (večer) nebo funguju na emailu :-))
Přeji hodně štěstí při stavbě a vychytávání "much"