Mám loňského krocana s dvěma krůtama mám ho asi od ledna mají velký zatravněný výběh se sepicema a pižmovkama a krocan se mi vůbec nečepíří čepířil se jenom první den tak pět minut.Proč se nečepýči?
Jsou to také krůty bronzové.Asi krocan nemá důvod se před krůtama předvádět.Ten můj naopak takhle chodí téměř neustále,ale záleží jestli se taky bude mít k nějaké akci.Jenom frajeřit před krůtama nestačí.
Dobry den,chtela bych zacit chovat kruty.Ale potrebovala bych poradit jaky druh je lepsi a take co vsechno je potreba pripravit.Nemam s nimi zadnou zkusenost.Dekuji predem za rady.
Naše krůty mají "krůtník"úplně stejný jako slepice jen zvětšený na velikost krůt a hnízdo také cca.50x50cm.Ale krůty nocují stejně na jeho střeše celou zimu,jen když bylo přes -20 tak jsme je raději zavírali a zdá se mi,že krůty by si asi raději postavily hnízdo taky nahoře.Jsou velmi odolné proti chladnému počasí.Jen nesmí v prvních měsících zmoknout a prochladnout.
Dneska jsem zjistila,že mi obě krůty už snášejí,bohužel obě snášejí na střeše krůtníku a všechny 3snesené vejce se skutálela ze střechy za krůtník a rozbila se.Nevím proč nechtějí snášet do připraveného hnízda uvnitř krůtníku.Dala jsem jim do hnízda hned 2slepičí vejce,ale za půl hodiny jsem tam našla jen jedno vejce,druhé rozbily a sežraly.Manžel tedy udělal na střechu dřevěný rám,aby se vejce už nemohla skutálet a odpoledne už tam měly krůty každá snesené jedno vejce,tak jsem jim tam podložila slámu.Je v pořádku,že obě krůty snášejí do jednoho hnízda?A dá se krůta po zasednutí také přemístit s vejci na jiné hnízdo jako to jde u slepičí kvočny?Nebo jim mám dávat snesená vejce do hnízda v krůtníku,s tím,že nakonec začnou snášet také dole?
Lenko, mě napadlo, že... Mám zkušenost s jednou slepicí. Chovali jsme mnoho slepic. Tak jedna mladá slepička začala nést vajíčko pod hřazdy, protože neměla možnost dostat do hnízd. Tak už si zvykla nést vajíčko pod hřazd a tam stále nosila i když byla dospělá. Když tam začala sedět, tak zkusil jsem ji dat do hnízd, ale ona odmítla sedět v hnízdě. Potom mě napadlo - když začala sedět, tak jsem ji vzal do hnízd a uvěznil jsem ji. Slepice se snažila dostat ven, ale nemohla. Nakonec snesla. Po pár dní už pochopila, že hnízdo je příjemné a už seděla poctivě v hnízdě a nosila v hnízdě až do smrti!
Dneska už krůty mají v hnízdě 10vajec.Nevím,jestli je lepší je odebírat nebo je tam nechat a počkat až krůta zasedne? ?Kolik jich tak krůta cca.snese a obsedne?Jeslti snáší obě,budu jim je muset nějak rozdělit a že bych jim tam přidala vysedět nějaká slepičí vejce.
Dnes už mají krůty v hnízdě 21vajec,další už měli naprasklé.Nevím jestli jim mám část vajec odebrat aby je zbytečně nerozbily a vrátit je až krůta zasedne,nebo se vejce krůtám neodebírají?A jak dlouho se můžou skladovat stejně jako dlouho jako slepičí?
Obě krůty už sedí na vejcích a obě jsem musela přestěhovat i s vejci na nové hnízdo do krůtníku,jinak by vyseděly mladé na střeše krůtníku a všechno by to popadalo.Přidala jsem oběma do hnízda ještě pár slepičích vajec tak jsem zvědavá jak to dopadne,pod první se to má líhnout příští týden.
Někdo tu myslím už o takovém případu psal,že se mu na hnízdě při sezezení střídal krocan s krůtou,ale dopadlo to špatně,protože krocan po nějaké době sezení,hnízdo úplně zničil.Po této zkušenosti už ho od krůty oddělovali.