Mám ručně dokrmeného (asi od 1. měsíce, neodborně mnou:-)) alexandra malého. Asi v půl roce začal postupně mluvit, je docela ochočený. Pozoruji, že členům rodiny, se kterými není v pravidelném kontaktu, moc nechce jít na ruku. Rád si hraje, ale poslední dobou se mi zdá, že je jakoby v "pubertě". Chvíli si hraje, je spokojený a najedou se začne kousat do nohy a vrčet. Když se mu něco nelíbí, tak přes klec vrčí i na nás. Máme obavy, aby mu to nezůstalo nebo zda s nohou něco nemá. Je v období přepéřování a za nyní má přesně 1rok. Moc děkuji za odpověď! :)
Alexandr malý - puberta
Mám ručně dokrmeného (asi od 1. měsíce, neodborně mnou:-)) alexandra malého. Asi v půl roce začal postupně mluvit, je docela ochočený. Pozoruji, že členům rodiny, se kterými není v pravidelném kontaktu, moc nechce jít na ruku. Rád si hraje, ale poslední dobou se mi zdá, že je jakoby v "pubertě". Chvíli si hraje, je spokojený a najedou se začne kousat do nohy a vrčet. Když se mu něco nelíbí, tak přes klec vrčí i na nás. Máme obavy, aby mu to nezůstalo nebo zda s nohou něco nemá. Je v období přepéřování a za nyní má přesně 1rok. Moc děkuji za odpověď! :)
kazde zvire si ji jednou prozije a preste kolem 1 roku x-) musite se mu hooodne venovat.
Jinak co se týče hraček, těch má hodně, neustále je obměňujeme, přeskládáváme (alespoň část, jinak je nesvůj). Ale vymýšlí pořád nějaké vylomeniny, takže namísto, aby si hrál s hračkami, tak zvedá žebřík, snaží se kousat nerezovou misku s vodou, apod.
Snažíme se mu věnovat co nejvíce. Bohužel chodíme do školy a do práce.
Uvidím, jestli se zklidní nebo ne. Ale včera měl opět svoje chvilky, kdy najednou pomalu z ničeho nic začne vrčet (např. na kanárka, který je vedle něj v kleci).
Myslím si tedy, že chování je buď zapříčiněno tou "pubertou" nebo druhem. Staráme se o něj snad stále intenzivněji a chování se spíš zhoršuje (je to v cca posl. 1-2 měsících).
Děkuji všem:)
a co ten kanárek, který je blízko...někdy to není moc dobrý nápad...já musela také rozdělit papoušky, kteří se měli původně dobře snášet. Bylo to peklo, nadávali, vztekali se. Ani ne tak když byli malí, ale jak dospěli tak bylo zle. Mohlo by to být ono, nebo mne ještě napadá. Nezměnilo se v pokoji kde bydlí něco nebo v kleci? Nová hračka, přesunutý nábytek, nový zvuk, televize rádio...nebo není doma třeba občas hádavá atmosféra? Papoušci jsou na tohle hrozně hákliví.
Je možné, že je to i část povahy, ale to se dá výchovou částečně omezit...už jste slyšela o povelech pro papoušky?..já jsem naučila své papoušky kam jít mohou, odkud musí na povel odletět. Jaké zvuky jsou zakázané a za jaké chování zase dostanou odměnu. Je k tomu i knížka...ŠKOLA PRO PAPOUŠKY...hodně mi pomohla...dá se pujčit v knihovně..alespoň u nás ji mají...mám vyzkoušené, že se to dobře naučí i korela...takže s alexandrem nebude problém...:)