Já mám letos poprvé spolu pár korel a pár rozel pestrých a vše OK. Rozely 9 vajíček, zatím 8 mladých, korely sedí na 5 vejcích. Spolu s nima mám ještě 5 párů andulek a pár neofém. Všichni sedí nebo už vyvedli mladé. Takže já bez problémů, ale možná mám jen štěstí.
PRO EV: né vždy je menší jedinec slabší než větší...... moje andulky jsou tak oprsklé, že se nebojí rozely, ke které chodí na návštěvu do budky. Ta tam má 7 mladých. Nebo neoféma, která klidně odžene od jídla korely. Tak nevím, vše má asi své pro i proti.
Tím chcete říct že vaše andulky /protože jsou oprsklé?/ se ubrání roselám? Tím spíš u vás hrozí že najdete jednoho krásnýmo dne posetý dno mrtvolkama, ale rozhodně né rosel... andulky je budou chodit tak dlouho otravovat až jim rupne v bedně a udělají si pořádek, dřív nebo pozdějc. Jsou to jen taková "malá" rizika společného chovu s agresivními ptáky, jestli na konečný výsledek máte žaludek, tak proč né.
Nesouhlasím s tím, že mým rozelám rupne v bedně a udělají si pořádek a zbudou jen mrtvolky......... chovám je takto už 10 rok a nic se za tu dobu nestalo. Takže si za tím budu stát. Můj pár rozel prostě není agresivní..... a myslete si co chcete.
Dobrý den, včera jsem byl u chovatele, co chová australské papoušky. Ve voliérách mu létali králováci, kouřáci a jiní + neofémy. Ale u agresivních druhů jako jsou rosely penantovy, pestré, žlutobřiché a p. rudobřiší je neměl. Ten asi ví, proč je choval samostatně.
Společným chovem se zabývám již několik let,ale rosely patří v době hnízdění k nejagresivnějším ptákům. Možná budete mít štěstí. Pokud bych mohl tak bych Vám dopručil k chovu korel buď nádherné nebo kouřové.
Máte někdo zkušenost s králováky, nádhernými a neofémami ve společné voliéře cca 5-6 na 2m, po páru, žádné jiné druhy. Pro jistotu plánuju rozdělení pomocí desek pouze na hnízdní sezonu..
Pro neregistrovaného 55.18, viděl jsem u chovatele chov neofém a králováků nebo neofém a kouřáků pohromadě. Takovouto trojici ale ne. To si musíte vyzkoušet.
Moje voliera je 2*2.5*4m(v*š*d). a jak jsem už někde psala, mám tam pár rosel pestrých, pár korel, pár neofém modrohlavých a 5 párů andulek. Korely jsem přidala až letos.