Ahoj všem. poprvé letos odchovávám andulky a chci se zeptat,jak to řešíte s čistotou v budce. Samička podestýlku vyházela,tudíž jsou mladý na holým prkně a pěkně pod sebe trousí. Mám je vyndat a celou budku vyčistit,nebo jak??
Moje andulky jsou taky na holém dřevě. Nic v budce nesnesou, vše vyhážou. Já vezmu mladé, dám je do jiné nádobky. Budku celou překlopím, vyklepu a vydrhnu kartáčkem. A je čistá. Celá to trvá pár sekund :-) Čistím podle potřeby, třeba 2 krát týdně.
Dobrý den. Možná by bylo dobré upozornit, že tohle může procházet jen u andulek. U ostatních náročněji odchovatelných papoušků to nepřichází v úvahu. Píšu to jen, aby teď někteří lidi nezačali klopit budky a vyhazovali mladé. U některých papoušků to může zkazit celé hnízdění. Vždyt v přírodě jim taky nikdo neprovádí údržbu.
Je pravda, že se dá budka čistit pouze andulkám. Můžete to vymyslet tak (já to nemám), že uděláte dovnitř budky ještě jednu krabici bez víka, samozřejmě, a budete mít na dobu hnízdění těch krabic víc podle počtu samic. Jakmile bude krabice s mláďaty špinavá, přendáte mláďata do čisté krabice, zasunete jí do zavěšené budky zpět i s přendanými mláďaty, takže celá operace bude otázkou několika sekund, takže samici zase tolik rušit nebudete a s vyndanou špinavou krabicí pak můžete provádět čistící divy. Upozorňuji, že tento kaskadérský kousek jde opravdu provádět jen s andulkami a zase možná jen s některými. Ani andulky nejsou ze dřeva a některé samice si to nemusí nechat líbit. Měla jsem samici, která přesně poznala svoje mláďata a podložená, od jiné samice, vždy zabila.
Prosím vás jen nečekejte!!!! Každé mládě je nutné vzít do ruky, (doufám, že umíte kroužkovat!!) a nožičku opatrně omýt pod vlažnou!!! tekoucí vodou. Mládě trochu postříkáte, ale hned ho dejte na minutu do savé utěrky a hned odneste do hnízda a vezměte mládě další. Pokud neumíte kroužkovat, tak mu při tom procesu neutrhněte nohu!! Omýt a očistit nožky je důležité proto, protože až maldí polezou z hnízda tak 1) by je tento nános značně zatěžoval a tím i zpožďoval vylétnutí z hnízda 2) jak jsem si přečetla na ifauně, tak to potom někdo ztrhává tak vehementně, že utrhne ptáčkovi dráp nebo pochroumá nohu 3) strhne se zaschlým trusem kůži z nohy, která se zanítí a andula může o nohu přijít.
Proto nečekejte a nožky ošetřete ihned!!
tak jsem jim ty nohy očistil. Zkušenosti nemám,ale myslím,že nohy mají všechny:-) Sice se mě nepodařilo odstranit všechen trus,ale většinu jo. Nechtělo se mě nechávat je dlouho mimo budku a taky aby neprochladly,ale jinak to šlo