andulka roztáhlé nohy
má je rozjeté, většinou to udělá samice když na mladé třeba z leknutí nebo v panice doskočí atd.
Jsou dvě možnosti
na každou nožku navlečtě nějaké šikovné gumky tak, aby to měl pták trochu volné, nikde ho to neřezalo, nestahovalo a mezi ně dejte špagátek a stáhněte nožky k sobě tak, aby vznikla mezerka jako u zdravého jedince, neustále to kontrolujte, mládě na tom bude lépe, bude moct chodit, takhle určitě jen hrabe a nemůže se pořádně hlídat
další možnost je utracení, protože pokud to tak necháte, pták nebude nikdy schopen normálního života, bude živořit až pojde - ale to se mě zdá zbytečné když zpravit to jde
jak je mládě staré - jestli už není pozdě
snad sem to vysvětlila dobře
klidně se ptejte dál
A prosím zvažte své odpovědi alespoň v těchto závažných případech kdy špatná odpověď může znamenat smrt zvířete.
Tak mnoho štěstí
Orino pokud vím, že předcházejících x hnízdění bylo bezproblémových tak je % nějaké gen. vady nulová, v mém případě se jedná už o pětiletou samici která vyváděla mladé po 4 leta bez chybiček, nedělá mě problémy ptáka prodat do chovu.
Pokud si ovšem člověk není jistý, je pro mě samozřejmostí prodat /darovat/ na mazla. Pták udělá někomu radost stejně jako zdraví, utracení beru až v krajní situaci která není slučitelná s vedením kvalitního života, a tohle za takovou situaci nepovažuji.
Pokusil bych se o nápravu u každého mláděte do 13-14 dne života (ale to je patrně nejzažší termín). Čím dříve se opatření k nápravě nožek provede tím lépe. Utracení mláděte je u mě až ta poslední možnost.
Jistě, budka v tom hraje velkou roli, kamarádka měla budky z lamina, sice s hoblinama, ale stejně se jí to stalo několikrát do roka. já mám vše dřevo a za ty roky to řeším teda po druhé. první případ byl ale z jiného důvodu, z vlastní blbosti, myslela sem že samici mám spárovanou a v klidu jí vypustila do hejna, během chvíle mi vyplenila hnída dvě a jediný kdo zůstal na živu byl takto postižený kterého takto domrzačila, ovšem z neznalosti, v žádné knize jsem nic nenašla /jak já jsem za ten internet vděčná/ jsem řešila problém utracením. Teď je člověk chytřejší a snaží se dělat maximum.
Mládě už mám bohužel podle vzhledu ve věku cca 16 dní, na nožkách to má nasazené pár dní, ovšem včera se stala nemilá věc a samice mi asi šňůrky překousala, měl je chudák rozjeté stejně jako před "opravou", tak snad to vyjde a podaří se je dát aspoň mírně k sobě aby na nich aspoň trochu stál a mohl někomu udělat radost.
Elán mě ještě po několika letech neopustil, a snad ani neopustí, protože bez elánu tenhle koníček asi moc nejde :-))