Zdravím. Chci se zeptat na radu. Nejsem zkušený chovatel. Pořídil jsem si mladého papouška nádherného loni v září. Měl jsem ho v bytě ve velké voliéře a vesměs celé dny létal. Párkrát v noci se asi vyplašil, nevím z čeho a jelikož byl pořád puštěný, polámal si letky na jednom křídle, které mu do této doby nedorostly. Stalo se to v listopadu. Jedno křídlo má v pořádku, ale na tom druhém mu letky chybí a když jsem se mu na to díval, trochu mu z toho tekla krev. Mám mu ty zbytky letek nějak vytrhnout u veterináře a nebo mu po čase sami vypadají? Už je to přece jen skoro 6 měsíců, kdy pořádně nelétá.
Zdravím. Ulomené letky neznamenají návštěvu veterináře. Každý kdo chová větší množství ptactva dobře ví, že tento problém se semtam vyskytne. Například v mém chovu mám samici pyrury rudohlavého, která je bez ocasu a nezbývá mě než počkat, než přepeří.V přírodě by mu taky nikdo nepomohl. Jde o naprosto běžný úkaz, s kterým se setká každý kdo provozuje chov delší dobu.
Děkuji za odpověď. Taky bych z toho hned nedělal komedii u veterináře. Nevíte, kdy by se mohl přepeřit a mohlo mu to samo vypadnout? Nemám zkušenosti jak často, je to zřejmě samice, bude jít teď v létě rok.
hm.... a to vám nakukal dko že to je samice? to je 100 a víc % samec.. samice nemá žllutou hlavu a červený krk... .samice má zelenočedou hlavu.. máte samce.. kupte samici a snad se dočkáte mladých:)