Ahoj,
za jak dlouho se asi naučí mluvit andulka? Mám doma andulu, která mluvila už když jí byl měsíc a půl. Příjde mi to brzy, může to být známka větší inteligence? :-) Díky za odpověď...
dovolím si s Vámi Moniko nesouhlasit. můj žako (je mi jasné, že se s andulkou v schopnosti mluvení nedá srovnávat) se právě naučil říkat "jsem pošuk". a on pošuk opravdu je. pořád vymýšlí lumprány...ale přesto si během těch lumpáren najde chvilku času, aby mi přistál na rameni a poslouchal co mu říkám, resp. co ho chci naučit a maximálně se koncentruje. dneska už umí kolem 70ti slov (ve dvou letech).
podle mě je hlavně důležité pro papouška zajímavá intonace (emoce) a zřetelné vyslovování a to jak často se výuce mluvení věnujete. čím víc slov umí, tím snáze se ty nová učí (hlásky se opakují)...
U žaka to je úplně o něčem jiném. Slečna nebo paní se ptala na andulku. Mě taky senegalci mluví za letu a nesoustředí se na to co jim říkám a opakují to. Andulka musí mít na učení se a opakování klid. Začne třeba mluvit když dělá lumpárny ale prvotní učení je, že sedí na prstu a poslouchá co povídáte. Žakovi stačí když v kleci slyší nějaké slovo a už ho opakuje ani se o to nemusíte snažit jej něco učit. Každý druh papouška je na mluvení jinak vnímavý a jinak se učí. Monika Svob.
korela je jako andulka a jiný malý papoušek, některá se učí téměř sama má proto nadání a do jiného to můžete hustit roky a nevypadne z něho slovo. tak že to chce zkoušet a zkoušt buď to to dopadne nebo ne.