U "Pštrosových" (:-) to je naprosto normální, že pštros-sameček sedí na vejcích. A dokonce honí samičky ke hnízdu, aby mu do něj snesly co nejvíce vajec. Ještě po něm můžete vyšlechtit specielní plemeno s touto originální vlastností. Já bych se z toho těšila a obětavého krůtího tatínka opečovávala a při jeho inkubačních snahách nerušila (samozřejmě, že ho raději napoprvé vyzkoušejte menším počtem nasazených vajec). Hlavně buďte všichni zdraví a mějte radost ze života !
Divné chování krocana
U "Pštrosových" (:-) to je naprosto normální, že pštros-sameček sedí na vejcích. A dokonce honí samičky ke hnízdu, aby mu do něj snesly co nejvíce vajec. Ještě po něm můžete vyšlechtit specielní plemeno s touto originální vlastností. Já bych se z toho těšila a obětavého krůtího tatínka opečovávala a při jeho inkubačních snahách nerušila (samozřejmě, že ho raději napoprvé vyzkoušejte menším počtem nasazených vajec). Hlavně buďte všichni zdraví a mějte radost ze života !
Ale sám posuďte, co s tím. Já jen tak uvažuji. Sama nechovám ani krůty ani husy.
Takže to máte jasné:
Vícekrát mu žádná vajíčka n e s v ě ř u j t e, z husího příbytku ho vyhoďte a vyřiďte mu (:-), že toto se nedělá, že to je od něho neseriozní a barbarské.
Třeba si husy ještě nějaká náhradní vajíčka snesou.
A jestli se pižmovce podaří ta další husí vajíčka vysedět, tak by za to měla dostat metál, nebo alespoň opravdu něžné zacházení a samostatný malý výběh, aby ta housata mohla i vodit a být spokojená, aby ji nikdo nerušil.
S husami nemám žádné zkušenosti, a tedy ani s labutími. Pamatuji si z dětství, že jedné paní na vesnici bílá česká husa seděla na vejcích pečlivě, že skořápka jednoho vajíčka byla naprasklá, že to vajíčko paní přelepila náplastí, a že se i z toho přelepeného ušmudlaného vajíčka nakonec zdravé housátko vylíhlo.