Jak donutim kvocnu "KVOKAT"??
No, můžete zkusit v jednom z hnízd ponechat víc vajec (nebo podkladků), jestli by nějakou Pipinku "napadlo" si na to "hnízdo sednout". Ale ty ostatní musí mít ještě nejméně dvě volná hnízda, aby tam mohly snášet.
Dobrý den . minulé léto se nám urodilo 6 kuřátek z toho 4 byli kohoutci . nejaké jsme rozdali nebo prodali a zbyly nám 2 slepicky. Dohromady máme 11 slepic a 1 statného a ohromného kohoutka pekne se stará o vetsinu hejna ale 1 pipku proste terorizuje je od rána do odpoledne v kurníku a když vyjde ostatní ji klovou a kohout taky není moc přívětivý :-\ napadlo me že bych ji mohl využít jako kvočnu ale lidí se bojí nevímco s ní. V kurníku but sedí nebo je na bidle neporadí mi nekdo co s ní (zbavovat se jí nechci je pomerně mladá
)
No, jedna z možností:
Pronásledované slípce vytvořte samostatný malý kurníček s hnízdem na snášení i hřadem na hřadování v noci. Udělejte jí ke kurníčku ohrádku na trávníčku (tedy malý samostatný výběh), dejte jí tam krmítko a napáječku s čistou vodou. Připojováním k ostatnímu hejnu ji netrapte. (I mezi lidmi existují takoví jedinci, které ostatní společnost odmítá a dokonce i pronásleduje, přestože to jsou často lidé slušní, i čestní, i pracovití.) K té slípce můžete přidat jednu nebo dvě mladé kuřičky, aby měla společnost. Ale ty kuřičky musí být výrazně mladší a menší než ona, aby ona měla nad nimi "nadvládu" !
"Udělat" z odmítané slípky "KVOČNU" sice není špatný nápad ale domnívám se, že ji k tomu "nepřemluvíte" )-:), protože je ještě mladá. Kvočou spíše starší slepice a má to perspektivu (že vysedí ze svých vajec kuřata) pouze tehdy, když ta slepice žije v hejnu s kohoutem.
Ale někde na tomto webu už někdo radil, že donutí slepici kvokat tak, že ji zavře na delší dobu do šera do bedýnky, podloží pod ní nejprve porcelánové podkladky, a ona tam začne kvokat, a pak jí podloží oplozená vejce třeba od jiných slepic; osobní zkušenost s tímto postupem ale nemám.
Zdravím, s kuřátky už zkušenosti mám, ale letos mi žádná slepice zatím nesedla. Hlavní výhoda kvočny je v tom, že si kuřata ohlídá a ochrání před ostatními slepicemi, které by je jinak nepřijaly.
První kuřata jsem si vypiplal z líhně, ale je s tím spousta práce a staré slepice jsem musel vybít. Další rok sedly dvě slepice. Ostatní jim začaly snášet do hnízda, takže za týden měla každá pod sebou nejmíň 30 vajec různého stáří. Vyřešil jsem to jednoduše. Zavřel jsem každou do jedné prázdné králíkárny, vejce jim vyměnil (každé nechal 10) a zároveň naplnil líheň. Obě seděly dál, dokud se kuřata nezačala líhnout. No a ty z líhně jsem jim hned za tepla přidával. Ani jedna neprotestovala, vzorně se obě staraly a kuřátka vyrostla bez práce a bez starostí.
Gratuluji. 👍
namocit jecmen
Dobrý den, pokud je tak někdo hodnej, a vysvětlil by mi to tak budu rád,
jde oto že mám slepičky cca 2 roky, (asi, nepočítam to) Ten druh slepiček je Dominant
slepiček mám 13, nic jméně potřebuji pomoct jestli vůbec kvokají jako ostatní slepičky,, protože slepičky mi rychle umírají .. ☹️ a hledám příčinu.
letos jsem pořídil dalších 5 z velkochovu oškubané, a všechno dorostlo. a bum
umřela další, nic jméně to bylo asi na staří, takový je život . a nebaví mě furt dokupovat slepičky aby mi furt umírali, tak jsi chcu koupit násadová vajíčka
a už postupně líhnout, tak jestli neví někdo kdy začne kvokat asi slepička, ješte jednou díky za vysvětlení. Sbohem Mirek.