Prosím o pomoc s rozelami !!
já měla podobný problém. Samec rozely měl stejné příznaky. Nemohl asi moc dobře dýchat, seděl docela sklesle na bidle a jen sípal. Docela dost nahlas. Ani o krmení nejevil valný zájem. Taky jsem si myslela, že je nachlazený, že to přejde. Ale nepřešlo to. Nakonec jsem ho vzala k veterináři, který se specializuje na papoušky. Ten si ale v podstatě nevěděl rady. Papouška mi odčervil kapkou za krk(jako psa) do peří, dal mu injekci na povzbuzení a antibiotika. Prý buď je začervený a už se mu dostali do plic, nebo něco vdechnul a z toho tam má někde infekci. Nechali si ho přes noc, že se uvidí co a jak. Na druhý den, pták byl stejný, změna žádná. Rentgen mi nedoporučili kvůli vysoké ceně( cena rtg vyšší než nový pták), že i kdyby tam něco viděli, stejně by to nešlo nijak vytáhnout. Takže jsem si odnesla stejně nemocného ptáka, jen o trošku vystresovanějšího s tím, že se uvidí. Po dobu 10 dnů jsem mu do zobáku dávala antibiotika v tekuté formě. Abych to shrnula: nebyla jsem nijak nadšená z přístupu a metod léčení, ale dnes je to již 2 měsíce a pták stále žije. Krmí se o stošest, a dokonce má zájem o páření. Sípe jen když je hodně rozrušený.. Takže je skoro OK, ale nevím co mu bylo... Ani rozbor trusu, který jsem aktivně vzala sebou, nikdo nechtěl udělat. Rozelák je v hejnu 20 ptáků a u nikoho jiného jsem nic podobného nezaznamenala. Tak nevím, jestli jsem pomohla. Jen vlastní čerstvá zkušenost.
HLavně pro zadavatelku přečtěte si na ifauně "hledat v dotazech" zadejte tam. Aspergiloza a uvidíte odpovědi a poznáte jestli ten váš papouch má stejné příznaky.
toto onemocnění vzniká při tom, když papoušek žere plesnivé či zatuchlé krmení se zárodky plísní nebo když se v místnosti nevětrá, na zdích je třeba plíseň, je vlhko