dávejte dobrý pozor na vaše ptačí kamarády. Včera si můj alexandr malý hral na závěsu. A koukám, že je ticho a něco furt kouše a nereaguje. Tak sem vylez za nim a koukam mel zamotanou šnůru ze závěsu okolo krku a křídla a nemohl ven, snažil sem se mu pomoc ale spanikařil a chtěl odletnout ale jak mel ten krk privazanej tak zustal vyset za hlavu a zacal rvat. Hrozný tak sem bežel pro nůž a po chvili pranice s nim sem ho odříznul. potom mi nejakou dobu ještě trvalo než sem mu to sundal z krku protože to měl zařízlý uplne na kuzi ani ta snura nebyla videt jen ten konec. Výsledek papouch v šoku a odřený křídlo zespoda. Píšu abyste nic nenechavali nahode a sledovali je pokud možno předcházeli těmto situacím. Mě by ani nenapadlo že tohle se může stat.
Mám podobnou zkušenost. na části venkovní voliéry jsem mívala přes zimu koberec aby jim tam nepršelo, byl tam leta letoulí, ale jednou si z něj vytáhla andulka nitku a na té se oběsila.
Taky přidávám - bacha na zvonečky za zverimexu - senegal pořád vyndává ty srdce, ale jednou si do něj skřípnul zobák - 5 minut sme ho s vypětím všech sil vyprošťovali, papouch řval jak při posledním tažení,...
Papouch přežil,ale zvonky už nedáváme ...
Takže nedávat, nebo předem zatavit!!!
Šňůry a přivázané věci jako záclony a všelijaké dráty jsou pro papoušky velmi nebezpečné. Kdo to zažil žasne, co se může stát a už si dává pozor. Já jsem viděla fotku jak si v přírodě volavka skřípla hlavu mezi rákos a udusila se. Stačí mít puštěného papouška v bytě a může se udusit nítěma když sežvýká kus ubrusu. Proto je lepší když nemá člověk zrovna čas, nechat raději papouška v bezpečné kleci, bez zbytečných hraček, jako jsou řetízky, drátky, zvonečky atd.