Loni mi samec ukloval mládě po vylétnutí z budky. Letos mám tři vylíhlá mláďata, samec se o ně pečlivě stará, krmí je zatím bez problému. Prosím o názor zda mám samce před vylítnutím mladých dát bokem, nebo je zkusit nechat pohromadě.
Děkuji
Mám dotaz. Rozhoduji se, že koupím větší papoušky (pár). Velkým favoritem je papoušek nádherný. ALE. Mám dva boxy vedle sebe a dělí je dřevěná konstrukce(smrk) s králičím pletivem. Jak moc je pap.nádherný ničitel dřeva? Pak mám ještě v hledáčku rosely pestrý nebo penanty, jak jsou na tom oni. Tady jsem nic nenašel o tomto problému. Díky
Co se týká králikářského pletiva a dřevěných částí voliéry, tak buď bez obav. Známej toto pletivo má u pap. královských, pap. červenokřídlých, rozel, penantů, barnardů .....Chová takhle ptáky celou řadu let.
Znám chovatele, co má na venkovní voliéře králičí pletivo a chová v ní alexandry malé, několik let a bez problémů. U mě ale dokázali alexandři takové pletivo rozebrat, když jsem jej ještě míval na voliérách v zimovací místnosti a to i penanti. Takže venku bych jej raději nedával.
Zbyňo u těch alíků se ani nedivím mají velkou sílu v zobáku u těch penantů je to určitě jen ojedinělé. Pokud se někdo rozhodne pro to králikářské pletivo, tak určitě musí ptáky určitou dobu sledovat jestli mají tendenci se dostávat z voliéry ven. Já třeba viděl senegalce ve voliéře s králikářským pletivem a nic s ním nedělali. Taky záleží na tom, jak ptáky zabavíš (okusování větviček).
Jde o to, že každý pták se chová jinak a pokud má určitou sílu a chuť se dostat ven z klece či voliéry, tak to udělá, jakkoliv (podhrabání pod voliérou, prokousání dřevěných částí, prokousnutí pletiva a podobně) Setkal jsem se i s případem, že se pták chtěl dostat ven z voliéry a protože nepřeštípnul pletivo, tak ho neustále stahoval zobákem k sobě až nakonec opotřebováním prasklo. Někteří ptáci se přeci občas baví rozplétáním pletiva. Tím jsem chtěl říci, že každý pták se zachová určitě jinak a proto je lepší buďto sledovat a nebo pořídit silnější pletivo. (Nebo dvojité pletivo, jako rezervu).