Začínám dávat budky na přelomu března a dubna. Počasí je už docela ustálené a začíná se i oteplovat. Pro rosely dejte budku 25*25*50, vlteový otvor 7 cm umístněný asi 5 cm od horního okraje. Nezapomeňte na kontrolní otvor, dvířka o velikosti 12*12 asi 7-10 cm od podlahy by měly stačit. Podestýlka z hrubších hoblin asi 5 cm vysoká by neměla chybět. Ještě jsem zapoměl na pásek pletiva pro snadný sestup ke snůšce.
-------
Na obrázku je pár mých roselek (samička lutino) Budku mají vysokou 40 cm, ale myslím že ve hlubší, alespoň těch 50, by měly víc klidu.
Můžu se zeptat těch, kteří již mají ve venkovních voliérách budky zprovozněné, jak papoušci a hlavně samičky snáší teď tuto zimu, když je v noci pod nulou (a ještě nějakou dobu bude)? Nemají problémy, když sedí na vejcích? Já nebydlím na horách, ale například dnes bylo -3 a foukal studený vítr.
Já sám sem budky zatím neotevřel, mám strach, aby se papouchům něco nestalo, tak proto se ptám. Díky za odpověď.
Ještě počkejte a budky neotevírejte. Taková teplota by jim určitě dobře neudělala. Mohlo by se stát, že samičke nesnese vejce a ono v ní zůstane. A problém je na světě. Je taky možné, že by vajíčka mohly prochlanout a z oplozené snůšky nic nebude. Jak už jsem psal výš, není kde spěchat.
Za poslední dva roky jsem dávala budky vždy první týden v březnu a vajíčka začnou snášet cca za 14 dní na to. To ale byly uplně jiný zimy než ta letošní. budky letos jsem dala "až" dnes. Nikdy jsem neřešila žádné problémy se snůškou, zádné uhyny samic, žádné zadržené vejce. Musíte si i připočítat opravdu i to že samice nezačne snášet ješte ten den. Známí dává dokonce budky korelám na konci února /letos nevím kdy, možná později/ a žádné problémy taky neřeší. Navíc já i on máme voliéry zděné, přikryté folií je budu ještě nějaký čas mít, protože dost fouká a ve voliéře je cca o 5 - 7 st. větší teplota než je venku. Takže asi tak :-)) A bydlím na moravě v oblasti kde je krásně ne na horách