Vidění
1/ cast UV spektra sklem PROCHÁZÍ
2/ nepritomnost UV svetla se nerovna vidime (ptak vidi) cernobile
3/... na rozdil od cloveka, jehoz cipky jsou citlive na 3 zakladni barvy, vetsina ptaku ma 4-5 cipku citlivych na svetlo v rozsahu 360-640 nm. Jednotlive typy ptacich cipku jsou specializovany na tyto casti spektra: cervena, zelena, modrozelena, modra, ultrafialova. To znamena, ze narozdil od cloveka, maji ptaci daleko vyssi citlivost na vnimani barevnych odstinu, ktere u nich vznikaji misenim 5 zakladnich barev. zrejme vidi i barevne tony, ktere my nejsme schopni videt, pravdepodobne se jedna o celou skalu purpurovych odstinu. diky vnimani uv zareni a na zaklade efektu doplnkovych barev se jevi i bile plochy v barevnych odstinech, ale i kresbach pro nas neviditelnych... (veselovsky, obecna ornitologie)
Dobrý den. Může mi prosím někdo poradit?
Chci pro své dva papoušky (Fisher) koupání a nevím jestli by to mělo mít barvu vaničky přírodně hnědou,nebo by raději třeba červenou. Děkuji za odpověď.
Odpověď na příspěvek uživatele Koudy z 12.09.2023, 19:13:15
A co takhle rovnou vanu s vířivkou a s masážnimi triskami v barvě duhy?
Koudy:Dobrý den. Může mi prosím někdo poradit?
Chci pro své dva papoušky (Fisher) koupání a nevím jestli by to mělo mít barvu vaničky přírodně hnědou,nebo by raději třeba červenou. Děkuji za odpověď.
Na barvě vůbec nezáleží, ale já bych volil hnědou, šedou nebo prostě nějakou neutrální, červené a jiné výrazné barvy by mohly papoušky rušit.
Odpověď na příspěvek uživatele Koudy z 12.09.2023, 19:13:15
čím přírodnějí barva, tím lepší. Takže za mě ideál tu hnědou. ;)