Tato budka stačí. 30x30 je asi ideální. Já jsem pro ně připravil kmenovou o vnitřnim průměru asi 26cm a loni v ní vyvedli dva mladé. Zkusím ji však ještě trochu vydlubat, aby se trochu zvětšila.
jj taky by mě to zajímalo, k Vánocům jsem dostal od dědy párek penantů (vloiéra (2/4/2-š/d/v) tak jim chci dát na jaře budku ....a nemám představu jak ji vyrobit.....
Postup je jednoduchý, musíte prostě jen vzít vhodné desky a nějakým způsobem je stloust tak, aby nebyla nebezpečená a moc neprosvítala aby měla samička dostatečný klid. Vnitřní průměr by se mohl pohybovat okolotěch 30cm (25-35) a výška tak od 50-80cm, ale záleží na vás. Můžou být klidně i 2 m dlouhé, ale i 40cm. Záleží na páru, jestli v ní bude ochoten hnízdit. Vletový otvor asi o průměru 9cm (8-10). Pokud je budka zavěšena vertikálně, je nutností připevnit ze vnitřní strany pásek pletiva (ne králičí-může ho rozplést) jako žebříček. V dolní polovině, asi 10 cm od dna by měly být kontrolní dvířka, kterými budem kontrolovat mláďata. Horní strana budky(strop) by měla být odnímatelná. Využil jsem tohoho ve velkých vedrech k odvětrání budky a při čištění po vyhnízdění. Ke správné budce patří ještě bidélko umístěné poblíž otvoru. Mám tam připevněný takový samorost, připadá mi to víc přírodnější než vyfrézovaný kolíček : )
Tak si kupte v obi pár desek a zbouchejte si to sám, určitě to vyjde levněji než kdyby vám to někdo vyrobil a poslal. To určitě zvládnete, já sem ženská a nějakou tu budku už sem taky vyrobila, ale je fakt že máme dost vybavenou dílnu tak to nedá tolik práce.