Rosela lapá po dechu
Pravděpodobně myslíte ASPERGILOZU že? Ale ta to být nemůže, příznaky nemoci jsou jiné a jako laik ji snadno zaměníte s jinýma nemocema dýchacího ústrojí, ani veterinář tuto nemoc nepozná na dálku !!!
Příznaky této nemoci jsou otevřený zobák doširoka a pták vydává pískavé zvuky. je to z nekvallitního plesnivého krmiva a ze špatného nevětraného vzduchu zamořeného plísněma, třeba když máte plíseň na stěnách atd.
Rozhodně nejsou příznaky "zívání" nebo navalování ptáka !!!
Bohužel jsem s něčím podobným přišla do styku tak jsem si zjišťovala hodně informací na netu i od veterinářů, nakonec se ukázalo z pitvy že i když příznaky aspergilozy byli 100% ani se o ni nejednalo - poznalo se až pitvou. Dá se velmi lehce zaměnit za jiné dýchací potíže.
Takže zadavatelko, pokud váš pták nemá třeba několik minut otevřený zobák doširoka a nevydává pískavé zvuky, neděste se !!!
můj názor je ten že se nic neděje, pravděpodobně váš papoušek něco pozřel a snažil se to "vyvrhnout". Řešte to až jestli se to bude opakovat a nebojte se, tahle nemoc to být skutečně nemůže :-)))