Chytání slepic je různé, podle denní doby, podle prostředí kde je chytáte, podle účelu proč je chytáte, podle počtu chytajících lidí a pomůcek, které k tomu máte:
Nejsnáze chytnete slepici ve hnízdě při snášení vajec, nebo večer na hřadu, když už je tma a Vy si na ni posvítíte jen baterkou. Nebo je možné ji chytnout při žrádle v malé uzavřené ohrádce, kam jste je nalákala na krmení. Možné to i je v rohu zahrady nebo dvora ve dvou nebo třech lidech, kteří pomalu slepici ženou do rohu, odkud už nemá únik. Důležité je, nahánět ji pomalu a v poslední fázi při vlastním chytání se snížit, nebo dokonce si sednout na bobek. Nesmíte slepice "vybláznit" prudkými pohyby: pak začnou lítat zcela neočekávaně na všechny strany i proti Vám.
Vlastní uchopení slepice je nejlepší za oba běháky najednou, nebo alespoň za jedno křídlo, lepší je pak přehmátnout za obě křídla, a to za jejich tělesnou část blízko těla. Nechytejte je za ocasní ani za křídelní peří, protože se peří vytrhne a slepice stejne uteče.
Správní držení chycené slepice: pod břichem v horní části stehýnek jednou rukou a druhou rukou přidržovat hřbet a křádla, hlava slepice nahoru. Profesionálové nosí krátkodobě např. pět chycených slepic v jedné ruce za nohy hlavou dolů.
Profesionálové chytají slepice také háčkem na delší tyči (asi 1m dlouhé) zezadu za jednu nohu. Háčkem si slepici přitáhnou a pak ji hodí do připravené přepravky.
Zkušený drůbežář už má vypracovaný svůj způsob chytání slepic, při kterém neublíží ani slepicím, ani sobě. Pak už má takový cit, že chytí slepici pevně a zároveň tak, aby jí to nebolelo. To poznáte podle jejího křiku. Jakmile křičí bolestí, děláte něco špatně a musíte se polepšit. Ja ko školačka jsem už uměla kteroukoliv slepici sama na dvoře chytit. Měla jsem čas, pomalu jsem za slepicí trpělivě šla delší dobu, až slepice "pochopila" a nechala se ode mne chytit.
Ještě k tomu držení:
Slepici máte položenou bříškem na dlani levé ruky tak, že její stehýnka máte mezi prsty levé ruky a její běháky tedy visí pod rukou ve volném prostoru, aby se nemohla o nic běháky opřít, ani o Vás; při pohledu shora tedy ta slepice hlavou směřuje k Vaší pravé ruce. Pravou rukou slepici přidržujete za hřbet a bráníte tak tomu, aby třepetal křídly. Tímto způsobem můžete slepici nést hodně daleko, neuletí Vám ani neuteče, a je to pro ni i pro Vás pohodlné, neublížíte ji. Jedině v létě by člověk mohl být od slepice poškrábán na břiše, pokud by neměl na sobě pracovní plášť.
A co třeba na slepici hodit plachetku nebo síť? Když se k ní přibližuji i pomalu popadne ji panika a dokáže vyletět až 2 metry vysoko přes ohradu..A celkově všechny z toho honění mají velký stres a pamatují si to a bojí se mne.
Odpověď na příspěvek uživatele kecyc@seznam.cz z 30.09.2015, 00:08:01
Teda metodou "hodit plachetku" nebo "hodit síť " na slepice jsme je nikdy nechytali. Slepice nejsou ani motýli, ani ryby !!! A musíte je chytat ve dne a ve výběhu ?
Vždyť mnohem jednodušší je chytat slepice v kurníku a za tmy. Nechytejte slepice "filmovou metodou", kdy pan režiser vyžaduje, aby slepice byly maximálně vyplašené, kdákaly hrůzou a létaly na všechny strany; tak se to v odborné praxi NEDĚLÁ !!! Chytat slepice je potřeba za pološera, nejlépe v noci, aby málo viděly. Chytající lidé musí mít pomalé pohyby, NESKÁKAT, NEŘVAT, NEBĚHAT !!! Chytání slepic nesmí být "show", při kterém lítá peří a teče krev !
Při chytání slepic NESMÍ "pomáhat" ani psi, ani děti !!!
Nejlépe umí chytat slepice zkušení starší lidé tj. důchodci z venkova.
Přečtěte si příspěvky o chytání slepic uvedené dříve, shora ! Běžte se podívat do zaběhnutého velkochovu brojlerů v době, kdy jsou brojleři chytáni a vyskladňováni do klecí na kamionech před odvozem na jatka.
Odpověď na příspěvek uživatele kecyc@seznam.cz z 30.09.2015, 00:08:01
Teda ja nejsem zadny zkuseny chovatel,mam slepicky chvily,ale kdyz mi utekly na cestu,tak jsem k nim pomalu sla,pekne jsem sla do drepu,slepice se prikrcily a ja si je po dvouch odnezla zpet,kam patri.
Odpověď na příspěvek uživatele Elizabet z 21.10.2015, 14:32:43
Pro Elizabet:
O slepicích se neříká, že jsou "chlupaté", protože slepice jsou PTÁCI, a ptáci nemají chlupy, ale mají PEŘÍ. Opeření běháků některých plemen slepic se říká "rousy", tedy plemena slepic s opeřenými běháky se nazývají "rousná plemena". Rousné plemeno velké je např. "MARANSKA", ale mohou být rousná i plemena např. liliputek.
Zvláštní rousné plemeno slepic se jmenuje "Hedvábničky". Hedvábničky mají peří jemné, podobné chlupům. Hedvábničky jsou nejlepší kvočny. Podívejte se na odkazy o hedvábničkách. Jsou tam i fotografie :