Zdravím všechny, mám problém s mým asi metrovým hroznýšem.Dnes když se vyšplhal na své oblíbené místo pod žárovkou jsem na jeho těle spatřil 2 puchýře o velikosti asi 1 cm v pruměru. Druhý byl o něco menší. Jsou vyplněny bezbarvou tekutinkou. Mohli ho třeba pokousat potkani? Druhý had, který s ním žije problém nemá. Děkuji.
Puchýře u hroznýše

Dobrý den,
bez fota tu můžu něco psát a byly by to pravděpodobně takové střely do tmy. Každopádně si nemyslím, že by to bylo kvůli potkanům. Potkan když kousne tak to jde do krve a spíše byste viděl/a krev či krvavý strup. Dle popisu bych to usuzoval spíše k popálení či nějakému poranění (třeba škrábnutí o větev?).
Jednou mi myš kousla Korálovku do hlavy a tekla rovnou krev - nebylo to nic velkého / rozsáhlého takže jsem ošetřil sám doma. Klasická myš má přece jenom menší zuby a šlo to bez problému skrz. Nevylučuji možnost poranění od potkana (třeba od drápků během škrcení), ale nemyslím si, že by to byla ta příčina.
Každopádně bych v každém případě navštívil veterináře minimálně pro kontrolu a případné řešení. Jednou jsem to řešil též něco obdobného kdy ta samá Korálovka měla zakalené jedno (vypadalo stejně jako mají před svlekem), ale po svleku už byla a druhé oko bylo v normálu. Dle veterináře se asi škrábla během svlékání a zahnisalo se jí oko. Jejich oči se skládá z několik částí včetně ochranných vrstev kde se to zahnízilo. Řešení bylo buď operativně naříznout a “vymáčknout” anebo nechat a dalším svlekem to zmizí. Kvůli riziku zákroku a vlastně znovu objevení hnisu jsme to nechali a dalším svlekem to zmizelo. Korálovka normálně loví (takže stále dobře vidí) a nic s ní není.
Bohužel už nedokážu být více nápomocný.

Co popálení žárovkou ? Je ta možnost - ano / ne ?