Aktuálně: 2 582 inzerátů233 670 diskuzních příspěvků18 611 uživatelů

Ustájení haflinga 24/7

Míša95
Míša95 06.04.2025, 21:21:01 xxx:xxx.1f:a9

Ahoj, potřebuji dát kobylu haflinga 11 let na pastevní ustájení 24/7. Současné podmínky jsou - voda, pastva, seno, liz neomezeně. 

Vim že hafling má sklony ke schváceni kopyt. Můžu se zeptat, jaký management ustájení máte pro haflinga vy ostatní? 

Zatím je plán na jaro do června udělat menší padok a dokrmovat senem. 
Co jsme koukala v okolí, kdo má haflinga, tak nic neřeší a prostě pasou. Jsou moje obavy se schvácením kopyt na místě? 

Mame cca 1,5 ha na 3 koně. Tráva nikdy nedoroste do nějakého extrému. Z toho tak půlka výběhu je suchy kopec.

Diky za rady a doporučení

kometa
kometa 07.04.2025, 07:23:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Míša95 z 06.04.2025, 21:21:01

Jsou na místě. + riziko IR.

Na Vondrově mají haflingy a poníky na hladomorně. Seno, voda, liz. Náš školní hafling se schvátil i na pidi travičce, ale tam k tomu určitě přispěl Cushing.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.04.2025, 10:00:04 xxx.xxx.27.179

Tohle dokud člověk nevidí konkrétně, tak těžko soudit. Režim koní po schvácení/koní náchylných ke schvácení nemusí být nikdy jednotný, a zároveň ho ovlivňuje řada faktorů.

Píšete toho málo. Jak je kůň starý, jestli je po schvácení nebo ne, jak často a v jaké intenzitě pracuje. Základem pro koně se sklonem ke schvácení je: 1. Nízký příjem cukrů, 2. POHYB, POHYB, POHYB, POHYB.

Mám chladnokrevníka. V minulosti jsem měla ze schvácení velký velký strach a myslela jsem si, že je moje kobyla IR. Naštěstí pravděpodobně ne. Vždy jsem hledala ustájení, kde mají zkušenost se schvácenými koňmi - chtěla jsem takovou stáj i za cenu většího dojíždění. Těch modelů ustájení jsem zažila několik:
1. Koně celou zimu na pedoku se senem. od cca května postupné rozpásání, to trvalo cca měsíc. Pak až do října cca 8 hodin denně pastva, jinak pískový pedok se senem. Nutno podotknout, že tohle byl režim, kdy byl můj kůň nejtlustší a to pro schvácení není úplně dobrá predispozice. Pak musíte hlídat, aby nebylo cukernaté seno, i z toho se může kůň schvátit. S pasením po zimě se také musí dávat opravdu pozor, musí probíhat pomalu, jinak hrozí průjmy a opět schvácení. Nikdo v tomto režimu schvácený.

2. Pastevko 24/7, opravdu velký prostor, po kterém koně hodně putovali, velké stádo.  Zjara (duben až červen cca) tlusťoši zavírání přes den k senu. Přidávání sena k jarní pastvě je mimo jiné hodně dobré na trávení. Nikdo v tomto režimu schvácený.

3. Trekový systém, koně dohromady 1 km širokých pruhů cest, jednotlivé otvírání pastvin, mezi treky pastviny rozděleny na sektory, vždy otevřena jen jedna dostatečně vzrostlá pastvina, zbytek zmulčován a dorůstal. Trek byl vždycky otevřen tak, aby z pastviny měli koně vždy co nejdelší cestu k vodě. Nikdo v tomto režimu schvácený.

4. Momentálně úplně obyč pastevko, kde koní po schvácení několik. Dokonce jeden z nich byl málem utracen, jelikož se totálně zul z kopyt, zachránili ho. Koně přes zimu na seně, ale jinak se opravdu především až dlouho do zimy pase. Ti nejvíc náchylní na začátku jara majitelka (3 ks) zavře jen na vypasené 3 ha, denně dá každému síť sena (+ příkrm) a jinak si musí koně chodit a sbírat, co je. Takto jí dostatečně zhubnou po zimě natolik, aby je pak mohla bez problémů dát na pastvinu…nutno podotknout, že u nás je pastvina chudá. Je to drsné řešení, ale koně zůstanou koňmi, nikdo je nikam nezavírá, vředy nemají, krve v pohodě. Takže taky total jiný přístup a schvácení 0.

Už jen na tomhle vidíte, jak se mohou managementy různit a koně prospívat i bez práce pod sedlem. Chtělo by to zajít za někým v okolí (ideálně více lidí), kteří mají zkušenosti se schvácenými koňmi a poradí Vám konkrétně. Ale za mně je asi nejlepší ten trekovej systém, kde se kůň může hýbat, a zároveň můžete omezovat pastvu dle libosti či přidávat seno.

Pokud jsem pochopila správně, že budete mít koně doma.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.