Tohle dokud člověk nevidí konkrétně, tak těžko soudit. Režim koní po schvácení/koní náchylných ke schvácení nemusí být nikdy jednotný, a zároveň ho ovlivňuje řada faktorů.
Píšete toho málo. Jak je kůň starý, jestli je po schvácení nebo ne, jak často a v jaké intenzitě pracuje. Základem pro koně se sklonem ke schvácení je: 1. Nízký příjem cukrů, 2. POHYB, POHYB, POHYB, POHYB.
Mám chladnokrevníka. V minulosti jsem měla ze schvácení velký velký strach a myslela jsem si, že je moje kobyla IR. Naštěstí pravděpodobně ne. Vždy jsem hledala ustájení, kde mají zkušenost se schvácenými koňmi - chtěla jsem takovou stáj i za cenu většího dojíždění. Těch modelů ustájení jsem zažila několik:
1. Koně celou zimu na pedoku se senem. od cca května postupné rozpásání, to trvalo cca měsíc. Pak až do října cca 8 hodin denně pastva, jinak pískový pedok se senem. Nutno podotknout, že tohle byl režim, kdy byl můj kůň nejtlustší a to pro schvácení není úplně dobrá predispozice. Pak musíte hlídat, aby nebylo cukernaté seno, i z toho se může kůň schvátit. S pasením po zimě se také musí dávat opravdu pozor, musí probíhat pomalu, jinak hrozí průjmy a opět schvácení. Nikdo v tomto režimu schvácený.
2. Pastevko 24/7, opravdu velký prostor, po kterém koně hodně putovali, velké stádo. Zjara (duben až červen cca) tlusťoši zavírání přes den k senu. Přidávání sena k jarní pastvě je mimo jiné hodně dobré na trávení. Nikdo v tomto režimu schvácený.
3. Trekový systém, koně dohromady 1 km širokých pruhů cest, jednotlivé otvírání pastvin, mezi treky pastviny rozděleny na sektory, vždy otevřena jen jedna dostatečně vzrostlá pastvina, zbytek zmulčován a dorůstal. Trek byl vždycky otevřen tak, aby z pastviny měli koně vždy co nejdelší cestu k vodě. Nikdo v tomto režimu schvácený.
4. Momentálně úplně obyč pastevko, kde koní po schvácení několik. Dokonce jeden z nich byl málem utracen, jelikož se totálně zul z kopyt, zachránili ho. Koně přes zimu na seně, ale jinak se opravdu především až dlouho do zimy pase. Ti nejvíc náchylní na začátku jara majitelka (3 ks) zavře jen na vypasené 3 ha, denně dá každému síť sena (+ příkrm) a jinak si musí koně chodit a sbírat, co je. Takto jí dostatečně zhubnou po zimě natolik, aby je pak mohla bez problémů dát na pastvinu…nutno podotknout, že u nás je pastvina chudá. Je to drsné řešení, ale koně zůstanou koňmi, nikdo je nikam nezavírá, vředy nemají, krve v pohodě. Takže taky total jiný přístup a schvácení 0.
Už jen na tomhle vidíte, jak se mohou managementy různit a koně prospívat i bez práce pod sedlem. Chtělo by to zajít za někým v okolí (ideálně více lidí), kteří mají zkušenosti se schvácenými koňmi a poradí Vám konkrétně. Ale za mně je asi nejlepší ten trekovej systém, kde se kůň může hýbat, a zároveň můžete omezovat pastvu dle libosti či přidávat seno.
Pokud jsem pochopila správně, že budete mít koně doma.