Ještě doplňuju, pracuju u toho, takže vždycky zapomenu napsat úplně všechno, co jsem měla na mysli, příspěvek už nešel editovat….takže ano, jsou pravidla FCI, já jsem jen chtěla doplnit, že kluby často tato pravidla nezpřísňují a nechávají rozhodnutí na uvážení chovatele, protože předpokládají, že chovatel svoji fenu zná. A že nebude prase a nebude ji vycucávat do mrtě.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2025, 10:00:08
Není to na uvážení chovatele, to mají akorát množky, které kryjou každé hárání, tedy 2x ročně celý život feny. Vy máte povolený 1 vrh ročně, což je dokonce přísnější než zápisní řád ČMKU.
Ano můžete udělat 6 vrhů na feně, ale nějaká množka jich může střihnout klidně 20.
Že vám osobně 6 vrhů připadá moc je úplně jiná věc, o které tahle debata není.
Jde o to, že kdyby někdo chtěl ve vašem klubu udělat 20 vrhů na feně, tak s PP prostě nemůže.
Není to na uvážení chovatele, to mají akorát množky, které kryjou každé hárání, tedy 2x ročně celý život feny. Vy máte povolený 1 vrh ročně, což je dokonce přísnější než zápisní řád ČMKU.
Ano můžete udělat 6 vrhů na feně, ale nějaká množka jich může střihnout klidně 20.
Že vám osobně 6 vrhů připadá moc je úplně jiná věc, o které tahle debata není.
Jde o to, že kdyby někdo chtěl ve vašem klubu udělat 20 vrhů na feně, tak s PP prostě nemůže.
To jsme se špatně pochopily. Moje odpověď byla především na vaše tvrzení, že chovatel s PP musí dodržet počet vrhů na feně, bez toho nedostane PP. A to není pravda.
ČMKÚ uvádí: “ideální počet je jeden vrh ročně.” Vzhledem k tomu, že GR patří mezi velká plemena, tak fena obvykle hárá 1x za 8 měsíců, výjimky samozřejmě jsou, ale taky opačné, kdy fena hárá 1x za 10 měsíců, někdy i za delší dobu. Takže i když nenecháte přestávku jedno hárání, tak se to těžko stihne, jedině že by fena měla 1 vrh v lednu a další třeba v prosinci, to ano, ale na to může dostat výjimku. Stejně tak jako na krytí po 8. roce věku. A ne, 20 vrhů za život stihnout nemůže.
Ještě doplňuju, RK na svých stránkách mimo jiné uvádí: Apelujeme na chovatele, aby nechali fenkám dostatečný čas na regeneraci mezi vrhy, podle velikosti vrhu, věku feny a její fyzické kondice.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2025, 10:38:07
Chovatel s PP musí dodržet maximální počet vrhů na feně a předepsaný min a max věk daný Zápisním řádem ČMKU a klubovým chovatelským řádem. To je prostě pravda.
Nemůže si nafrkat na feně xx vrhů kolik chce jako množírna, ani chovat na půlroční feně nebo třeba 12leté.
Většina fen hárá 2x ročně, tak klidně může mít přes 20 vrhů a je plodná do smrti a chovatel s PP je prostě ve využití feny omezen.
Chovatel s PP musí dodržet maximální počet vrhů na feně a předepsaný min a max věk daný Zápisním řádem ČMKU a klubovým chovatelským řádem. To je prostě pravda.
Nemůže si nafrkat na feně xx vrhů kolik chce jako množírna, ani chovat na půlroční feně nebo třeba 12leté.
Většina fen hárá 2x ročně, tak klidně může mít přes 20 vrhů a je plodná do smrti a chovatel s PP je prostě ve využití feny omezen.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 15.04.2025, 10:42:04
jen takova poznamka - on v CR funguje i zakon na ochranu zvirat, ktery je nadrazeny klubum samo..
A tam se pise, ze fena muze mit max 3 vrhy za 24 mesicu. Takze ani bezpapiraci by nemely mit 20 vrhu na fene… Jenze - kde neni ta EVIDENCE ( u bPP) a kde se nevyzaduje oznacení zvirat - je to nevymahatelne…
PP chov ma - evidenci. To je to nejdulezitejsi. Neni to idealni, ale aspon neco je…A kdyz je evidence, da se kontrolovat, vyhodnocovat , selektovat.
Zákaz bPP se nepovede - na to nikdo nema koule - jde o volice 😇ale dostat to pod sankce a pokuty, kdyby se evidovalo - to by slo… ale ani na to neni vule….
Zákaz chovu bez PP se ani nikdy povést nemůže…už z meritu věci…kdo mi dokáže, že nešlo o “nehodu” nechtěné nakrytí a že cena štěněte nepokrývá moje náklady na veterinu, větší péči o fenu a následně o štěňata plus můj čas, který tím strávím.
Co teda budeme dělat…budeme všechna štěňata, co se narodí bez PP utrácet?
Jo můžeme nařizovat a evidovat a znepříjemňovat, ale to možná odradí nějakého slušného člověka, který chtěl, aby jeho Fifinka měla alespoň jednou štěňata…množírny to zase obejdou.
No pokusy asi byly, ale tak nějak to zase padlo na ty slušné, co všechno dodržují…
(titulek článku z roku 2017) Chovatelé více než pěti fen je musí nově registrovat. Množírny má omezit i povinné čipování psů
No nějak jsem si nevšimla, že by tohle mělo na množírny vliv…aneb papír snese všecko, ale v praxi to pokulhává…
Pak je tu ještě další věc a to je ta poptávka…mám velké obavy, že i kdyby se tady u nás povedlo a lidi chytli za frňák a výrazně se omezily nákupy štěňat z množíren a od překupníků, tak množky pojedou dál, štěňata budou kupovat překupníci a vozit do zahraničí…
Zákaz chovu bez PP se ani nikdy povést nemůže…už z meritu věci…kdo mi dokáže, že nešlo o “nehodu” nechtěné nakrytí a že cena štěněte nepokrývá moje náklady na veterinu, větší péči o fenu a následně o štěňata plus můj čas, který tím strávím.
Co teda budeme dělat…budeme všechna štěňata, co se narodí bez PP utrácet?
Jo můžeme nařizovat a evidovat a znepříjemňovat, ale to možná odradí nějakého slušného člověka, který chtěl, aby jeho Fifinka měla alespoň jednou štěňata…množírny to zase obejdou.
No pokusy asi byly, ale tak nějak to zase padlo na ty slušné, co všechno dodržují…
(titulek článku z roku 2017) Chovatelé více než pěti fen je musí nově registrovat. Množírny má omezit i povinné čipování psů
No nějak jsem si nevšimla, že by tohle mělo na množírny vliv…aneb papír snese všecko, ale v praxi to pokulhává…
Pak je tu ještě další věc a to je ta poptávka…mám velké obavy, že i kdyby se tady u nás povedlo a lidi chytli za frňák a výrazně se omezily nákupy štěňat z množíren a od překupníků, tak množky pojedou dál, štěňata budou kupovat překupníci a vozit do zahraničí…
No, to je právě o té evidenci, kterou množírny nedělají a nikdy dělat nebudou. Tam se štěně narodí a nikdo o tom neví. A můžou být miliony nařízení. To by snad musel někdo kontrolovat všechny dům od domu. A to nikdo dělat nebude.