Dobrý den. Už jsem se zde ptala na převoz vodní želvy, dostala jsem dobrou radu, tak jsem tu opět. Ráda bych se zeptala na vše kolem UV osvětlení pro vodní želvy. Sice bude přes léto venku v jezírku. ale zimovat tam nemůže. Chtěla bych ji pořídit kromě osvětlení žárovkou pod kterou se bude moci ohřívat ještě zdroj UV. Nevím však na jak dlouho denně se takový zářič zapíná. Jaký vlastně koupit, a případně jestli není škodlivý květinám.
Osvětlení pro vodní želvu

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jsem želvy nechoval, nechovám a ani to nemám v plánu tak Vám spíše odpovím obecně abyste měla lepší představu a třeba chápala o čem je řeč. Konkrétní typy a tipy přenechám pro J5 který je na toto povolanější.
Na začátek si musíme říc, že je několik způsobů jak to jde zařídit. Buď se udělá výhřev a UVA/B odděleně (dvě žárovky) či se dá výbojka s předřadníkem (výhřev a UVA/B v jednom) a pokud vím tak ReptiEye nabízí výbojku která nevyžaduje předřadník. Další důležitý faktor pro správnou volbu zdrojů je výška ve kterou je umístíte. Je dobré mít možnost nastavovat výšku těchto zdrojů pro nastavení správných podmínek.
K rostlinám je dobré si rozlišit / říct si o jaké rostliny by se jednalo. Každá rostlina má jiné preference a vyžaduje jiné podmínky. Pokud by se jednalo o nějaké celoroční / venkovní rostliny - tam bych se nebál nějakých negativních vlivů z UVA/B ze záření, protože venku od slunečního svitu na všechny dopadá UVA/B záření. U pokojových rostlin bych už obavy měl, protože oknem (sklem) UVB neprochází a dá se to snadno dohledat. Například to uvádí IUVA na svých stránkách.
V případě výbojky kde by to záření šlo jedním směrem (dolů na želvy) tak by to nemělo vadit pokojové rostlině která by byla mimo výhřevného místa. U UVB kompaktu už záření i do stran, ale ta intenzita klesá a i na krabičkách jsou obrázky pro jaké zvířata je to vhodné včetně vzdálenosti. Nějaká 26W 15.0 UVB žárovka už na vzdálenosti jednoho metru už toho záření fakt moc nedá a rostlině by to nemělo vadit.
Jinak jsem si vzpomněl na diskuzi v jiném vlákně která by Vás mohla zajímat.
https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/25343-kdy-vymenit-uvb-zarivku-chci-znat-vas-nazor/

Moje zkušenost s “underground” želvami (cca 30 let) říká, že bude-li v měsících duben - listopad venku a krmena celý rok přirozenou potravou, tak si troufám říct, že UVB přes zbytek roku nepotřebuje, neb si potřebné umí utvořit z potravy. Jsou-li “nejběžnější vodňačky na šrotech (granulích)” pak problémy samozřejmě dříve či později nastanou…
Jak krmit je velmi dobře popsáno zde
https://www.chovzvirat.cz/clanek/1527-vhodna-potrava-pro-vodni-zelvu/
Pokud želvy dostávají celé ryby a občas myši, tak to UV opravdu tak akutně nepotřebují. Protože v játrech kořisti je dost D3 na to, aby želva dokázala získávat i vápník. UV určitě prospěje, ale je podstatnější u mladých rostoucích zvířat.