Aktuálně: 2 667 inzerátů231 326 diskuzních příspěvků18 576 uživatelů

Axiomy ve včelařství

Tom50
Tom50 27.03.2025, 01:10:37 xxx.xxx.139.254

Pylová monodieta

Nutnost rozborů zimní měli

Škodlivost tak zvané tvrdé chemie v boji s kleštíkem

Nutnost boje s kleštíkem

Nutnost monitorigu místo snahy ve vč kleštíky nemít a nebo neškodné množství

Potřeba varroadna

Potřeba vysokého podmetu

VD způsobuje úhyny včelstev

NC způsobuje úhyny včelstev

Kyseliny šetrnější než tvrdá chemie

Jedna rámková míra v jednom úle

Volná stavba

LBV

Nutnost absolutního sucha v úlech a žádné plísně

Paroprodyšné stropy

Jarní podněcování

+ mnohé další, jistě i ostatní napadne co se dá zařadit mezi včelřské axiomy. Některé jsou čistokrevné bludy, ale další teorie vzniklé z nesmyslných axiomů už dál žijí vlastním životem a straší v hlavách včelařů s neobyčejnou vytrvalostí.

goro
goro 27.03.2025, 10:59:01 xxx.xxx.74.195

Axiom (z řec. axióma, to co se uznává) je tvrzení, které se předem pokládá za platné, a tudíž se nedokazuje.

Podobný význam má slovo postulát. Postulát je jedním ze základních pojmů logiky, přírodních věd (zejména fyziky) i filozofie a označuje výchozí předpoklad, který je v dané teorii přijímán jako pravdivý. Jeho pravdivost přitom není v rámci dané teorie logicky dokazována ani dokazatelná. Pojem postulátu je často užíván zejména ve fyzice, kde je v podstatě synonymem pojmu axiom, který je častější v matematice a geometrii, zatímco další pojem hypotéza je častější v méně formálních či formalizovatelných teoretických systémech (biologie, společenské vědy, atp.) a je možné ji po určitém ověřování buď potvrdit či vyvrátit.

Nerozumiem nuansám češtiny ale nezdá sa mi že by to boli axioma skôr sú to len HYPOTÉZY…pretože sa dajú vyvrátiť……

Anonymní (neregistrovaný) 27.03.2025, 11:32:03 xxx:xxx.b330:8268

Co to je LBV a NC?

goro
goro 27.03.2025, 12:56:52 xxx.xxx.74.195

LBV -je  protirojová metóda, pri ktorej sa používa chov nadmerného počtu trúdov a skrátka LBV sú mená autorov metódy (Linhart, Bičík , Vagera....)

NC - je choroba včiel “Nosema Ceranae”… 

tom4
tom4 27.03.2025, 17:18:10 xxx:xxx.53df:5df9

S tou Nosemou Ceranae bych nesouhlasil. Ta tu prostě je a je čím dál častější, rep. dokáže včelstvo zahubit čím dál častěji. Podle mého stojí NC za většinou rychlého vytracení včel z úlu. Ovšem oficiální verze zní -varoáza

Tom50
Tom50 27.03.2025, 20:18:46 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.03.2025, 12:56:52

LBV - protirojová metoda, která ale rojení nezabraňuje ani malinko.

Protože v Česku převažuje délka rámku 39 a při 11 rámcích délky 39 je čtvercový půdorys nástavku a to u nás drtivě převažuje. 

Blud LBV spočívá v tom, že se použijí dva trubčí rámky vysoké míry a ty se dají (svatá prostoto!!!!) mezi plodové plásty s dělničím plodem. Důsledků je hned několik a všechny špatné.

Matka je o 2 rámky omezena v kladení, tudíž vč nemůže dosáhnout max síly a pak se asi méně rojí, slabý lazar se nerojí. Omezování matek v kladení je blud od ww2 až do devadesátek, šlo o nenažranost, kdy včelař nechtěl aby včelstvo proplodovalo víc medu než si myslel, že stačí. To je zdánlivě překonané (mnozí jsme prozřeli, více včelařů neprozřelo), ale jen zdánlivě. Za účelem vyždímání všeho medu do poslední kapičky je vynalezená metoda OP. Ve skutečnosti je to omezování matek dovedené do ještě horší krajnosti, než se dělalo před rokem 1990.

Horší ale je, že trubčí plod mezi dělničím znamená, že se trubci vyvíjejí ve stejné teplotě jako dělnice a tudíž samička VD nemá tolik důvodů nebýt na dělničím plodu. Pak je víc VD přisáto na včelách se všemi důsledky. Ve správném úle při správné metodě by byla drtivá většina VD na trubcích a ti jsou na konci léta vyhnáni z úlů i s přisátými roztoči. VD taky vysávali tukobílkovinná tělíska trubců a ne včel. Každý si může vybrat, píšu o tom asi 15 let pořád dokola.

Jestli někdo nacpe mezi dělplod trubčáky a dělničí plod se ocitne u stěny nástavku, pak reálně hrozí, že včely z těchto plástů budou podtržené, méně životaschopné ve smyslu málo odolné vůči nemocem, jako jsou viry a určitě i NC - nevyvinuly se v optimálních podmínkách - vč by nikdy ke stěně dělničí plod nedalo. U zadní stěny může být jedině plod trubčí. Jenže moderní je česno uprostřed a tudíž úl nemá žádný předek ani zadek a tak potom budou vč hynout. Když se k tomu přičte zebrování a předčasné pouštění do medníku, je na katastrofu zaděláno.

A tak dále, a tak dál…

Tom50
Tom50 27.03.2025, 20:23:15 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.03.2025, 10:59:01

Tak znova. Nekomplikujte to. Axiom = postulát je NEDOKÁZANÁ VÝCHOZÍ VĚTA DANÉ TEORIE, DÁLE V TEORII NEDOKAZOVANÁ.

Kupodivu to tentokrát nejsem já, kdo to košatí a komplikuje. Uvedenou jednoduchou definici si stačí osvojit a je každému hned jasné o co jde. Příklad jsem uvedl s malou násobilkou, proč to víc pitvat?

Tom50
Tom50 27.03.2025, 20:35:47 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 27.03.2025, 17:18:10

Nějak si nerozumíme. Dokud to Dol a Svaz neuzná, že je to NC, je to pouze axiomatická domněnka.

Mocipáni to neuznají. Jeden potřebuje vydělávat na lécích a patrně vědomně ignoruje nemoc, na kterou neumí nabídnout lék a tudíž se nemůže pakovat z kšeftování s ním. Proto dělá, že to není a tvrdí, že varroa, protože na tu léky nabízí a na nich vydělává. Ten druhý moloch mu jen nahrává. Využívají toho množárny oddělků a tyhle tři bandy udělají vše pro to, aby se SKUTEČNÁ příčina neřešila. Polívčičku si přihřívá i rozchov JEDINÉ SPRÁVNÉ VČELY. Vlastně všem mocným náramně vyhovují úhyny a fakt, že se nic nelepší je tím, že nikdo pro zlepšení ve skutečnosti nic nedělá, spíš naopak. Pak by se někteří museli jít živit prací a to je to poslední, co by chtěli dopustit.

Akorát, že já pamatuju, jak Svaz a Dol pod vedením adorovaného Ing. Veselého stejně zuřivě bránili rozšíření Kraňky, jako dnes mocní brání legalizaci BF. Jakoé dítě jsem měl taky pašované Kraňky, sehnal je táta. Ale to jsem už popisoval.

Anonymní (neregistrovaný) 27.03.2025, 20:50:37 xxx:xxx.9466:3332

A co to je BF?

goro
goro 28.03.2025, 07:10:39 xxx.xxx.74.195

BF je včelárskya skratka  pre líniu včiel, ktoré vyšlachtil Karl Kehrle (známý jako bratr Adam)  benediktinský mnich, včelař, vedoucí včelařského oddělení v Buckfast Abbey, autorita v chovu včelích matek a tvůrce plemene včely medonosné buckfastské.

Tap (neregistrovaný) 28.03.2025, 07:34:56 xxx:xxx.9466:3332

Děkujeme. 

Snad se Tom neurazí, ale čtení jeho obsáhlých textů,
plných výrazů jako ww2 (world war 2 = druhá světová), BF, NC, LBV,
je opravdu náročné. 
To už VD si odvodíme, že je varroa disease. 

Vč zdar. 

Tom50
Tom50 28.03.2025, 09:34:20 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 28.03.2025, 07:34:56

To si odvozujete špatně, je to Varroa Destructor. Několikrát jsem tu vysvětloval, že tak zvaní vědci na celém světě netušili přes 20 let, že nebojují s roztočem Varroa Jacobsoni Oudemans a nějak jim, oněm vědeckým prostitutům, kteří “pracují” až když jim někdo zaplatí a vypracují pak jen to, co bylo v objednávce (prostitutka taky má nástroj pořád u sebe a pořád v pohotovosti, ale “pracuje” až dostane zaplaceno) nedocvaklo, že VJO - otrocky Varroa Jacobsoni Oudemnas nemůže parazitovat na včele medonosné. Až po více než dvou dekádách slavnostě ti tupci pochopili, že jde o jiného tvora, který se VJO do nejmenšího detailu podobá a když to potvrdili, nazvali mutanta Varroa Destrucktor. Jenže tohle všechno a nohem víc by měl každý vědět.

ww2 je World Warr 2 - druhá světová válka a ta první by měla jen jinou číslovku, ta, která právě začáná bude mít číslo III a tohle číslo je v římských číslicích 3. Římské číslice jsem taky nevymyslel já a nemůžu za jejich používání.

Já vymyslel a zavedl jen pár zkratek, kterým každý, kdo je aspoň minimálně včelařsky vzdělán, rozumí. Víte, vzdělanému člověku není třeba vysvětlovat, když by někdo řekl, že něco bylo uděláno podle Horymíra a stejně tak by měl každý vzdělaný člověk ihned vědět čím, na co a na čí hlavě střílel Vilém Tell, někteří i proč.

Co se v encyklopediích nedá najít je TL = tlumič. Nemůže tam být když jsem ho vymyslel a nazval já. POL sice vymyslel Sedláček, ale já mu dal tu zkratku. Cimalovci mají manipulační nástavek, což je funkcí totéž jako POL - obojí ale diametrálně odlišné od TL - jeho funkci jsem objevil já a ostatní na to nepřišli. Sedláčka jsem se zeptal, per huba se zkratkou souhlasil, naopak ocenil jí.

Zkratku KK jsem nevymyslel já, je to krmná komora. Ta se stává automaticky POLštářem nebo nástavkem včel (jiný pojem pro manipulační nástavek), TL je ale odlišný vystrojením a tudíž funkcí. Je tragikomické, když někdo nezavede zkratku a otrocky pořád píše “manipulační nástavek” nebo “nástavek včel”, případně “Krmná komora”. U KK by mělo vděklaným ihned docvaknout, že nemůže nikdy být VN - to je Vysoký Nástavek a že v té funkci může dobře fungovat jen NN do asi max 17 cm. A tak dále, nehodlám tu napsat učebnici (i když v souhrnu se už stalo).

D-B je Dadant-Blatt, vysvětleno stokrát stejně jako LG = Lang = Langstroth a zrovna tak když vzdělaný včelař někde zahlédne pojem Béčko, měl by ihned vědět, jaký to je úl a měl by vědět, že má stejnou míru jako Optimal, ale s O je nekompatibiilní a tak třeba mě duševní pochody autora Optimalu zůstanou vavždy utajené, protože si někým takovým já zaneřádit hlavu dobrovolně nedám. Když tvůrce Optimalu tvořil Optimal, Béčko tu už dávno bylo a nebylo potřeba dělat nekompatibilní hloupost. Béčka mají ještě číslovku a ta značí, o kolikarámkový podtyp jde. Nebylo potřeba tvořit nový nesmysl, ale prostě to mohlo být B 11.Jen by se uvádělo zda je to systém NN, VN a nebo kombinovaný.

Ale je možná chyba, že tu není vlákno se základním pojmoslovím a zkratkami jak prastarými, tak i novými a i těmi, o které jsem si dovolil odborné pojmosloví obohatit já.

------------------------

Jen ještě konkrétně k tak zvaným vědcům. Bylo potřeba na někoho svést zavlečení Varroázy do Evropy a tak se to svedlo na SSSR. Pak že politiku zavlékám do včelařiny já, tady to byl tak zvaný demokratický Západ, to je ale holt akorát a jak to napíšu já, je zle. Ta zavilá nenávist byla tak silná, že zatemnila mozky tak moc, že si vysoce vystudovaní nějak nevšimli, že se jedná o nový druh, když se nový roztoč chová jinak a že se původní roztoč VJO na včelu medonosnou přenést nemůže. Tohle je tak trestuhodná debilita, že pro tak zvané vědce - samosebou ne jen pro tento jediný přešlap - nemám slušné pojmenování a nemají u mě žádný respekt stejně, jako i sebekrásnější prostitutky si taky nikdo neváží a nerespaktuje jí, i kdyby dělala svoje řemeslo na nejvyšší úrovni, furt je to ku…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.