Aktuálně: 2 665 inzerátů230 668 diskuzních příspěvků18 563 uživatelů

Kurník - který?

Zrzavci
Zrzavci 25.03.2025, 21:06:11 xxx.xxx.33.97

Dobrého dne vinšuju.

Už se mi to zase přiblížilo, takže mám teď dýlemata. Mám dvě možnosti kurníku.

1) Původní verze je kurník zděný - nezateplený , protože zateplení by zabralo dost místa.  Muselo by se tam tudíž dát vyhřívání nějaký, aby to měly holky v zimě dobrý.

2) Nová verze s kterou přišel pan stavitel teď - kurník z OSB desek, mezitím zateplení a na OSB desky perlinku a stěrku. Jednak kvůli čmelíkům a druhak, aby se to dalo sprchovat. Nová verze je ve hře právě kvůli tomu zateplení, že by tam pak nemuselo být to vyhřívání.

Vnitřní rozměry kurníku v obou případech - zatepleno, nezatepleno jsou 78x205 cm -výška může být jakákoliv. Holky budou jen čtyři. Podlaha betonová, se sklonem, aby se to dalo sprchovat. Stavitel chce ještě na ty stěny dát nějakou tvrzenou? umělohmotnou desku, taky kvůli tomu sprchování.

Kurník je ze dvou stran chráněn zdí /dílna, opuková zídka/, bude pod střechou.

Moje dotazy zní 

co by bylo lepší pro slípky? 

Co by bylo praktičtější ?

Díky, chci to udělat co nejlíp a hned napoprvé, aby se nic nemuselo předělávat.

Tap
Tap 25.03.2025, 21:27:13 xxx:xxx.bb4a:fdb6

Slovo zateplený ihned a navždy pustíme z hlavinky, ano?
Nikdy se nic nezateplovalo, to je teď Facebooková móda.
Připlatím si, mám zateplený, jsem fajn, dělám to pro pipi.
To je dnešní telecí myšlení dam, jejichž mobil je moudřejší, než ony. 

Zrzavci
Zrzavci 25.03.2025, 21:30:43 xxx.xxx.33.97
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 25.03.2025, 21:27:13

Ano, nezateplovalo, to ale neznamená, že se zateplovat nemůže, ne? Proč jim nedopřát trochu komfortu? Moji psi taky nejsou v boudě na  řetězu. Budu si pořizovat striptýzky vynesený z haly, chci jim dopřát wellness. Budou to mít jak hotel. Za odměnu.

Mohu-li informovat, fakbůk fakt nemám. A nepohybuju se s davem. Budou tam jen čtyři, jak jsem spala,  tak si to moc samy nevytopěj.

Tap
Tap 25.03.2025, 21:41:50 xxx:xxx.bb4a:fdb6

Slečno spisovatelko, zateplení neznamená komfort.
Musíte mít v hlavě základní pochody.
Opravdu nezačínejte starými slepicemi z haly.
Méně pište, více myslete.

Kurník samozřejmě zděný.
Řešte orientaci - okno na východ? Na jih? 
Nikdy ne na sever, nikdy ne na západ. 
Kde vstup, kde hřady. Rozhodně trusný stůl! 
U okna krmení, napájení. Tak, aby do toho nehrabaly.
Možnost oddělení, karantény, ubytování nově pořízených.
Kurník nikdy daleko od domu.
Jen tele si dá kurník doprostřed výběhu a pak ťape v bahně.
Kurník se dělá mimo výběh a do výběhu vede jen výlez.
Ideální je malá krytá vydlážená předvoliéra (takovej balkón, že áno).

Uvědomte si, že dva roky tu řešíte - až budu mít slepice,
raďte mi - a zatím jen plevelíte. Pro mnohé směšné.
Rad si važte a děkujte. 

Zrzavci
Zrzavci 25.03.2025, 21:49:48 xxx.xxx.33.97

Opravdu nezačínejte starými slepicemi z haly.

to máte asi smůlu, drahý pane. Je to můj sen už 25 let, víte? A já si sny ráda plním.

Ano trusný stůl vím, prostor před kurníkem taky bude, kurník je u domu, je v místě, kde ho dřív mívala stará paní a kde je to ideální, navíc chráněno starým ořešákem, v bahně ťapat nehodlám, to je také v řešení stejně jako popeliště a vybavení výběhu.

Kurník samozřejmě zděný.

děkuji za názor, uvidíme, jaké budou další reakce

- a zatím jen plevelíte.

Povětšinou se ptám právě k tématu, bych si tak jako troufla říct. A myslím, že je lepší se ptát předem, než poté, co si slepice přinesu domů. Právě proto, že to dělám pro ty slepice. ne pro sebe.  Je-li vám to směšné - je mi naprosto putýnka, kvůli vám a vašemu názoru se nehodlám v noci odkopávat rozrušením. 

Rad si važte a děkujte.

pokud mě tak dobře sledujete, jak uvádíte, tak jste si zajisté také právě všiml, že já za rady vždy děkuji. Pokud ne- radím prostudovat znovu.

Varaxi
Varaxi 25.03.2025, 23:07:48 xxx.xxx.137.233

Tap je sice hubatý, ale má pravdu a radí dobře. Možná je fajn, že je tak důrazný, lépe se to pak pamatuje. 

Nejlepší kurník je skutečně zděný. V létě z něj není takova sauna, je věčný, je pohodlný, dobře se udržuje, snadná hygiena, lze jej umýt, vymalovat... Jediné, co potřebujete dořešit oproti alternativám, je dostatečné větrání. Typicky dřevěné fošny nepřiléhají a mohou táhnout, takže tam dodělávat větrání není úplná nutnost. Pokud si budete do kurníku zavádět elektřinu, je zděný kurník taky mnohem bezpečnější z hlediska rizika požáru.

Samozřejmě dobře postavený dřevěný kurník je naprosto dostatečný. Jediné, v čem nikdy nebude sahat zděnému ani po paty, je trvanlivost, což je ovšem Váš problém, nikoli slepic. Mně by se nechtělo každých patnáct, dvacet let stavět nový, ale netuším, jestli Vy budete za tu dobu ještě chovat. 

Proč ne zateplený kurník? Protože se zateplenim je jen trápení. Není-li dobře izolované, drží vlhkost, poskytuje životní prostor cizopasníkům, nedá se dezinfikovat. Může plesnivět.  Pokud to bude polystyren a dostanou se k němu slepice, budou jej žrát. Navíc zateplení není třeba. Pokud si pořídíte vynesenky ve vhodnou dobu, přepeří a do zimy a nevlídna už půjdou vybavené pořádným peřím. Pak potřebujete zajistit, aby v kurníku nebyl průvan, nedržela se tam vlhkost a slepičky měly dostatečně nastláno. Bude jim v kurníku bez zateplení jako v bavlnce. Vytápění není nutné, stačí spirála nebo bezpečná svíčka pod pitím, aby jim nezmrzla voda. Ale to by musely být třeskuté mrazy, abyste toto musela řešit. Dost možná na to ani nedojde. 

Naopak vytápění v zimě je kontraproduktivní - rozehřátá slepice vyběhne ven, tam na ni foukne, a máte maroda. Je to stejné jako u lidí nebo psů. Předpokládám, že je tedy nebudete na venkovní pobyt oblékat a pak zas vysvlékat. 🙂 Jasně, pokud budou slepice v zimě jenom doma, ať už to je jen kurník, nebo jim dopřejete třeba skleníček, tak se jim vytápět asi může… ale… proč byste to dělala. Slepice je skutečně otužilé a odolné zvíře. I holokrčky jsem měla v nevytápěném kurníku a bylo jim hej. 

Chápu, že jsou Vaše standardy jinde než moje, ale nepolidšťujte je. Zaslouží si akceptovat takové, jaké jsou, a zkrátka je fakt, že to jsou slepice a ne třeba děti. Rozmazlujte je, to je v pořadku, ale mějte na paměti, že kurník nestavíte sobě, ale jim. Plníte sen sobě, to ano, ale dost Vám zhořkne, když to nebude zároveň i sen jejich. A upřímně - slepice skutečně nepotřebují vytápění. Nebo aspoň opeřené slepice ne. 

Přemýšlíte dobrým směrem. Jdete do toho s vidinou pomoci těm vyčerpaným tvorům, a to beru. Ale jdete do toho trochu megalomansky. Klid, ano? Klid, nohy v teple, netřeba se rozčilovat. Zamyslete se, co chcete a proč to chcete a jestli to je skutečně v zájmu těch slepic. 

A bude to dobré. Postavíte jim úplný ráj. 🙂

list
list 26.03.2025, 07:03:57 xxx.xxx.254.208

Tap i Varaxi mají pravdu, jen doplním, že je vhodné počítat s tím, že se situace časem bude měnit a kurník by měl sloužit s minimálními úpravami nadále. Je potřeba vzít v úvahu, co budu dělat s vynesenkami, až mi neponesou, budu si vejce kupovat, nebo staré slepice vybiju a pořídím si nové, nebo si k nim budu pořizovat další slípky? Možnosti karantény pro více kusů, kdyby přišla choroba nebo kohout a podobně 😀 

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2025, 07:16:27 xxx.xxx.226.62

Moc děkuju Varaxi. Supr.

Já ten zděný kurník měla a mám vybraný jako prioritu od začátku - právě díky tomu, co jsem si načetla, ale na druhou stranu jsem došla k informaci, že slepice taky potřebuje nějakou optimální teplotu i v zimě, aby snášela. Snůška mě v podstatě nezajímá, ale je to logický ukazatel toho, že pokud slepice snáší je v pohodě. A šlo mi o to, abych svou pohodlnost - zděný je praktičtější a věčný - nestavěla nad jejich pohodu. To byl dotaz mého muže, který mě zviklal a proto jsem se radši zeptala, jestli to nakonec nebud lepší udělat tak, jak ho to napadlo - sendvič z OSB desek, kvalitní zateplení mezi to a na to stěrka a celý to utěsnit, aby se tam ti parazité nedostali. On když něco dělá, dělá to velmi poctivě a ku prospěchu věci, není to nikdy žádná halabala stlučenina. OSB desky jsou trvanlivý, mělo by to na sobě tu stěrku, která by to chránila a stálo by to na betonovém základě , odizolováno, pod střechou, tedy v suchu a degradace by tím pádem tak velká nebyla. A bylo by jim tam určitě tepleji, než v tom zděném. Jde mi o jejich pohodu, ne rozmazlování, polidšťování u mne nehrozí, ani ze psů nedělám děti, takže prostě budu opravdu chovat slepice a nebudu to mít jako lesní školku. Stavíme to od základu a můžu si dovolit to udělat maximalisticky co nejlíp. Pro ně i pro nás. Proto se ptám, pro dobrý nápady, vychytávky, co se osvědčilo, co ne, protože proč opakovat chyby, které už někdo eliminoval.

Polystyren vím, že ne, že ho žerou, ale zase i kdyby - nebyl by v dosahu, ani pro ně, ani pro čmelíky - tou stěrkou. Pokud stěrka teda těm cizopasníkům zabrání???

Větrání bude - okénko s posuvným sklem, to vím, že mít musím.

Ta elektrika by byla právě jen v tom zděném, jako pojistka pro případný velký mrazy. Chci to mít připravený. Nechci jim tam saunovat ( Naopak vytápění v zimě je kontraproduktivní - rozehřátá slepice vyběhne ven, tam na ni foukne, a máte maroda-jasný, tohle nechceme), ani ohaříkům doma nesaunujeme. Já bych se neptala, kdybych plánovala větší počet, ale opravdu budou jen ty čtyři - kurník o rozměru, co jsem dávala.  Tak mi jde o to, aby si to tam dokázaly zafunět na těch cca min. 10 stupenců, jak se píše aa nebyla jim tam zima. Jo já vím, Buggyra mě poučila, že slepice je v podstatě bažant 😀 a ten žije , jak žije, nicméně trochu pohodlný to pro ně v rámci nějakého rozumného kompromisu chci udělat. Prostě bych ráda, aby jim tam bylo dobře. Nic víc, nic míň.

Nevadí mi, když je někdo hubatý, vadí mi povýšeneckost. Když takový dotaz, jako je ten můj,  položí někdo, kdo sem přijde nový, bude určitě rozradostněn, pokud si přečte jak první právě tohle, co napsal pan Povýšený. Člověk se neptá a je idiot, protože se neptá, a idiot je i ten, kdo se zeptá. Vážím si  Vaší odpovědi a času, který jste tomu věnovala a vzala jsem si z toho dost. Z reakce pana Povýšeného

Slovo zateplený ihned a navždy pustíme z hlavinky, ano? Nikdy se nic nezateplovalo, to je teď Facebooková móda. Připlatím si, mám zateplený, jsem fajn, dělám to pro pipi. To je dnešní telecí myšlení dam, jejichž mobil je moudřejší, než ony.

si naopak vezme člověk začátečník leda tak prt a blbý kecy o fakbůku pipi a telecím myšlení dam (pán bude mít pravděpodobně jakési trojma s ženami 😀) no a toho si fakt nevážím, to je tak max směšný a jen to můžu využít pro svoje účely, coby psychosondu, to jo.

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2025, 07:22:08 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 26.03.2025, 07:03:57

Díky. On do toho mýho prvotního záměru zděného kurníku vstoupil ten návrh pana stavitele, že by to mohl udělat bytelně, pořádně, ale zatepleně. Šlo mi o to, zda by ta varianta - OSb, zateplení, OSB, perlinka, stěrka, vše na odizolovaném betonovém základu /ten už je/ - dokázalo být dobře funkční hlavně asi v tom smyslu boje proti parazitům, protože čistit by se to mělo podle mě stejně, jako ten zděný. Desky pochopitelně zaizolovány ve spárách i pod tou stěrkou. Je tam ale asi největší argument ta případná plíseň????

Slepičky nebudu doplňovat, vždy dožijí a pak přijde nová parta. 

MiNi
MiNi 26.03.2025, 09:09:40 xxx.xxx.78.100

Neradím, iba píšem ako to má ja a je to bez problémov. Kurín pre cca 10 sliepok OSB 2x1m na kolesách aby som ho bez problémov trocha posunul ak sliepky príliš okolo pošlapu aby nebolo blato. Iba z vonku natretý impregnáciou, nezateplený vo výške 800m.n.m. ani vonku občas pri -20stC nebol problém. Aj v  zime voda vonku, ale na tepelnej podložke a nezamrzla. Výbeh na záhradu 300m2. Znáška aj v zime bola primeraná. 

Buggyra
Buggyra 26.03.2025, 09:14:42 xxx.xxx.198.226

V zásadě souhlasím s tím, co tu bylo řečeno, přičemž samozřejmě odsuzuji přezíravé vyjadřování.

Zděný je z hlediska údržby lepší, nezateplovat. Já kdybych měla tu možnost, měla bych vytápění nějak tak, aby mi zůstala tekutá voda - spousta lidí má slepice v prostoru, kde je v zimě trvale na nule/nad nulou, právě z toho důvodu. Podestýlka mi nepřijde tak zásadní jako pohodlný hřad umístěný tak, aby nebyl v cestě proudění vzduchu. Normální slepice nenocuje v podestýlce, pokud má k dispozici bidýlko.

Na to “nechám dožít” bacha, známé takhle v zimě odešla předposlední slepice v osmi letech a teď tam drží jednu tu osmiletou chuděru starou, nemohoucí a osamělou. To vy samozřejmě nedopustíte, je mi jasné. Počkala bych, až budou dvě, a doplnila vždy dvě. Aby si mohly dělat partičky. Nedoplňovat po jedné, ostatní by ji trápily, naopak nepřidávat k jedné, dtto (nemusí se to stát, ale proč riskovat).

Co se týče nějaké plastové desky před stěnu kurníku - nedávat. Škvíra mezi deskou a stěnou je přesně to bydlení pro čmeldy.

Plíseň je špatně vždycky, tu by mělo eliminovat řádné větrání, udržování sucha a minimální tepelné rozdíly mezi vnějškem a vnitřkem (kondenzace).

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2025, 09:18:47 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele MiNi z 26.03.2025, 09:09:40

Taky díky 🙂 . No my jsme níž, ale máme zvláštní takový podhorský podnebí. Ač v místech, kde by to člověk nečekal.  Já si právě říkala, že ten dřevěný kurník (ať dřevo, nebo ty OSB desky a tak, oproti zděnýmu - že sám o sobě i nezateplený, by mohl být třeba tepelně příjemnější, než ten studený zděný. 

Ale na druhou stranu  je jeden fakt- teploty se pořád zvyšují - a proti teplu ten zděný bude lepší.  Pokud by byla velkozima, tak se jim tam zatemperuje. 

Okáčko, nechám to přečíst staviteli, aby věděl, čím argumentuju,  s tím, že vítězem soutěže zůstává ten původní zděný. 

kometa
kometa 26.03.2025, 09:28:50 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.03.2025, 21:49:48

- a zatím jen plevelíte.

Tap rád plevelí a poučuje. Ale v tomhle má  pravdu. Zateplovat kurník netřeba.

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2025, 09:32:13 xxx.xxx.226.62

Buggyra - nad nulou tam nejspíš bude - uvidíme, na ten první základ přijde pod beton izolace a to i tepelná. Plus ta podestýlka. Nocování budou mít v části kurníku, kam na ně nepotáhne, stejně tak snášková hnízda /tam bude jen blbý to, že budou vedle sebe a budou se mi bohužel asi blbějš vybírat, ale s tím už nic neudělám. Nad sebe je nechci dávat, dle babičky by se mohly holky prát o to spodní. Říkala, že mám dát vedle sebe.  No ale to neva, to je můj problém. Na čistění to bude v pohodě, to si otevřu celou přední stěnu, osprchuju to, vydesinfikuju. Na zadní stěně budou mít krmení, aby si mohly na noc nacpat ty volátka, jak tu někdo psal, že je to důležitý, aby šly spát nazobaný. 

Ta deska -by to bylo utěsněný, bez škvír, to stavitel ví, že musí být bez škvír šécko, když už se mi do mýho projektu namontoval. Mimochodem už mám základ voliéry - část pro zastřešení už je na místě a první pletivový pás taky. 🙂 . Zároveň mám dvě krásný venkovní bidýlkoposezení, aby mohly holky hřadovat

To vy samozřejmě nedopustíte, je mi jasné. Počkala bych, až budou dvě, a doplnila vždy dvě. Aby si mohly dělat partičky.

jasně, nenene, jednu ne. Takhle nějak to mám v plánu, i proto mám sudý počet těch čtyřech.

Rovnou položím dotaz na mulčovací kůru ve výběhí. Je ta kůra nějak problematická pro slepičky? Zatím jsem negaci nenašla. Já mám štěpku, co si vyrábím, že si ji dám primárně do výběhu a co zbyde, dám na záhony. Ale napadlo mě dneska cestou do prasé, pokud by štěpka a kůra pro slepice bylo rovno, že bych kůru ze záhonů, mohla dát ke slípkám a štěpku, která vydrží víc, dala primárně na záhony. A až by holky zrajtovaly tu kůru, což podle mě nebude dlouho trvat, tak bych kůru vyhodila a až pak dala štěpku. 

Blbý dát kůru slepicím do výběhu? Blbý kvůli nim, nebo nepraktický?

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2025, 09:33:44 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.03.2025, 09:28:50

A to mi, prosím, kometo, řekněte čím plevelím?  Že se na drůbeži zeptám co je přeci jen lepší? :o Jsem začátečník, nemám nárok mít pochyby?

kometa
kometa 26.03.2025, 09:36:49 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 09:33:44

Vy neplevelíte. To byla reakce na vaši reakci na Tapa. Včera 21 41 a 21 49.

Ten plevelí a poučuje a občas (často) i rýpe.

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2025, 09:49:28 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.03.2025, 09:36:49

Aj, pardon, špatně jsem to přečetla. Už jsem si říkala, že jsem se asi zbláznila. 

Mám už těsně před další fází realizace a poslední možnost se rozhodnout. Viděli jsem velký krásný zateplený, dobře vybavený kurník (větrání, bidýlka atd.) - sendvičový, nějaká konopná vata a stavitele napadlo, zda to nebude pro ně z tepelných důvodů lepší udělat takhle. To dřevo i tak působí, jako, že tepleji než studená cihla.  Je to fakt poctivej stavitel, vyhrál by si s tím, tak jsem si jen chtěla ověřit, jestli tenhle způsob nebude pro ty slípky lepší. protože je fučík, pro nás, jak to uděláme. Ale teď je křižovatka, kdy se rozhoduje. 

Varaxi
Varaxi 26.03.2025, 09:49:59 xxx.xxx.137.233

Váš úhel pohledu je invalidní ve více směrech. 

Za prvé, neplatí rovnice, že nesoucí slepice = spokojená slepice, a čím víc, tim líp. Kdyby ano, o co šťastnější by byly nosnice v halách než ty v domácích podmínkách? 

Za druhé, Vy si pořizujete vynešenky, aby poznaly sluníčko, vítr, travičku, aby zkrátka zažily kousek přirozeného života. K přirozenému životu holt patří i zimní pauza ve snášce. Slepice si odpočine, při správné výživě nezatuční, a s plnou vervou se může zjara pustit do nového snáškového cyklu. 

Za třetí, v podmínkách střední Evropy a s kvalitním nezatepleným nevytápěným kurníkem nad hlavou může ublížit slepicím ze všech meteorologických jevů akorát tornádo. I mínusové teploty slepice snášejí velice dobře. Vadí jim střídání teplot (vytopit kurník na deset stupňů a pak je pustit ven do -7, co se asi stane?) a pak jim vadí riziko namrznutí běháků a hřebínků. To se jednak řeší namazáním tukem, jednak přiměřenou vlhlostí. Proto pořád dokola opakuju to odvětrávání (bez průvanu).

A konečně za čtvrté, pokud by Vás nízká snáška přes zimu přesto znervózňovala a bála jste se, že se u Vás slepičky nemají dobře, začněte přisvěcovat. Slepice za světla a zimy víc nese než za tepla, ale tmy.

Topení ani zateplení nepotřebujete, ale než špatně topit (a to je prakticky každé topení), tak radši správně zateplit.

Nemohu poradit ohledně dřevěného kurníku, neb netuším, co je to perlinka. Ale ohledně zbytku popisu si myslím, že by to mohlo být v pořadku. Předpokládám, že nemáte problém s potkany, kteří se dokážou stěrkou i dřevem prokousat. 

Opakuju, že dobře nastlaný zděný kurník je dostatečně teplý v zimě a mnohem chladnější v létě, takže z hlediska teplotního komfortu preferuju pořád zděný. 

Celou dobu píšu o opeřených, zdravých slepicích. Pokud si budete pořizovat oškubané vynesenky na zimu, asi to topení nebude na škodu, resp. bude nutné, ovšem ty nebudete pouštět do jara ven a musíte jim svítit. 

assil
assil 26.03.2025, 09:51:01 xxx.xxx.248.88

No a nezapomeout na myši, v kurníku je pro ně hodně lákadel a jako prokoušou se i zdí, ale trvá jim to a jdou ty díry zadělat, OSB deskama bych řekla proletěj jak blesk.

A rozhodně bych nedělala žádný sendvičový zdi složený z x vrstev, to je ráj pro čmelíky.

Takže fakt hlasuju pro zděný.

Vyhřívání nevím, já mám zděný nevyhřívaný a když se tam v zimě vejde, maj tam slípky krásně teploučko.

kometa
kometa 26.03.2025, 09:53:48 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 26.03.2025, 09:51:01

Takže fakt hlasuju pro zděný.

Přesně tak. Pan stavitel asi o čmelících moc neví. Těm se ve dřevě a perlince bude móóóc líbit. Dřevěný kurník má jedinou výhodu - když je nejhůř, dá se spálit = nejúčinnější dezinfekce a postavit nový.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.