Novofundlák je velké krásné klidné a přátelské plemeno, které není agresivní ani vůči lidem, ani vůči psům. Není ani větší ničitel než jiná plemena, jak by se ze zdejších komentářů mohlo zdát. Miluje svou rodinu, miluje vodu a mnohdy nekompromisně zachraňuje “tonoucí” i když netonou. Bývá dobře vychovatelný a cvičitelný, i když rychlostí provádění cviků se nemůže rovnat NO nebo BO, ale to snad nikdo nečeká. V minulosti patřil mezi služební plemena a měl předepsanou zkoušku z výkonu (všestranný výcvik) pro zařazení do chovu. NF dělali i obranu a mají potenciál svého pána bránit.
Nepřipadá mi, že by byli nějak podstatně víc cítit než jiná srovnatelná plemena. Je to o hygieně, i prostoru v němž pes žije, ale to platí obecně, to není specifikum novofundláka. Do bytu ale moc vhodný není, nejlíp je mu u domu se zahradou s přístupem do domu.
NF chovala kdysi moje kolegyně a mně se vždycky tito psi líbili.
Naprostý souhlas s vámi. Znala jsem jednoho, úžasňák největší, moc hodný, milý, naprosto nekonfliktní pejsek. A ano, byl u domu se zahradou s přístupem domů a že by nějak více páchnul, to si nemyslím, jako každý jiný pes
NF jsem poznala několik.Jednoho měla známá spolu s čuvačem asi před 40 lety.Krásný černý medvěd,vycházel se psy i lidmi,ale paničku střežil jako oko v hlavě a dokázal by i zaútočit v případě potřeby.Jeden pak chodil na cvičák.Psů si moc nevšímal,ale taky si nenechal nic líbit .Pokud bylo chladno tak i rád cvičil.Pak měli 3 hnědé ve vesnici.Chodili s nimi k rybníku,feny pohodářky,ale to už nebyly velké hlídačky.Rozdíl asi 25 let mezi těmi prvními psy a jimi. Další byl černý pes ve vedlejší vesnici . Pořídili si ho po třech bernardýnech.No byli zklamaní.Pes jim utíkal potokem který protékal zahradou,neustále ho hledali po vsi.Jinak ale hodný,nekomfliktní.Poslední je roční hnědý pes známých,kteří kdysi mívali berńáky.Ti říkají,že oproti berňákovi je to úplný trouba.Nejlepší bylo,když jejich syn vozil děti do parku na takovým autě na dálkové ovládání a psa ve vozíku za tím autíčkem.To byl pohled.Jenže děti i pes už z auta a vozíčku vyrostli.Tak jsme zase u toho,že záleží na tom,co kdo od psa očekává a jak si ho vychová.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.03.2025, 14:33:01
To se divím, fakt. Náš Berušek, i kamarádky dokonce rovnou dva berňáci byli děsně chytří. Tak ona je učitelka a psi s ní chodili do školy, takže😜 Už jsem psala mockrát, že Berušek chápal lidskou řeč, nefungoval na nějaké povely, ale na mluvení prostě. A když jsme nechtěli, aby něco věděl(třeba, že musíme odjet na celý den pryč) tak jsme museli mluvit v šifrách.
Kámoška má teďka dalšího a to snad není ani troubelín, to je doslova a do písmene psí autista. Jakmile se někde něco změní, je to v pytli, není s ním řeč. Stačí, že někdo postaví před barák popelnici, na barák dá lešení, postaví auto jinam a on tudy prostě nepůjde ani za nic😏
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 29.03.2025, 15:13:41
Maťulka je super pes…strašně šikovnej, strašně snaživej, vzorňák, moje zlatíčko a psí pečovatelka..no co ti budu povídat, taky si měla berňuchu, tak víš, že ten pes je prostě úžasňák…ale já jsem asi poznamenaná vlastnictvím fen a ty jsou prostě jiné…a teď se vůbec nebavím o tom, jak pes poslouchá, kolik povelů a triků se naučí…teď mám druhou dvojici pes a fena a prostě vedle těch fen, které jsou navíc rozené ředitelky zeměkoule, každej pes asi vyjde jako troubelín.
Moje příbuzná má bosíky..nejdřív měla psa a když jsem jí vyprávěla “veselé historky z natáčení” s Jackem, tak se dušovala, že její pes takovej není, že je to PAN PES…no pořídili k němu fenu a najednou zjistila, že má doma vlastně taky troubu.
Obecně si myslím, že je to dané tím, že pes samec je z mého pohledu takovej přímočařejší, jo klidně řeknu …jednodušší…no prostě chlap, zatímco ta psí ženská vymejšlí.
Ležím na gauči a koukám na moje psy…Matěj leží a kouká a věřím, že tak max přemejšlí o nesmrtelnosti chrousta…Gina leží a kouká, ale vidím, jak jí to v tý palici neustále šrotuje.
U mých psů je to hodně znát i v naší komunikaci…už na Fauně jsem hodněkrát citovala moje rozhovory se Sárou, teď moje dialogy s Ginou….moji psí kluci jsou mamánci, moje prdelinky zlatíčkovatý se mnou taky “mluví”, ale podstatně méně a je to úplně jiné…a spíš jen konstatování věcí.."juchuchůůů jdeme na procházku….juchuchůů večeře…juchuchůůů jdeme si hrát"…zatímco u Giny a předtím u Sáry jsou ty rozhovory často nepublikovatelné.😎
Nikdy v životě jsem žádnou psí holku nenazvala trdlem makovým a nebo troubelínou, protože ony prostě takové nejsou…no psí klucí…o nich to s láskou řeknu.
Nikdy v životě jsem žádnou psí holku nenazvala trdlem makovým a nebo troubelínou, protože ony prostě takové nejsou…no psí klucí…o nich to s láskou řeknu.
Je to fakt, fenu troubelína jsem taky ještě neviděla, psy jsem měla za život celkem 2 a byli mnohem jednodušší na výcvik než feny. Já vědět, co vyroste z té mojí, vzala bych si psa( chtěla jsem menší drobnou fenku okolo 30 kg), právě kvůli tomu, že pes má přes 40 kg, jsem vzala fenu. No, je to největší fena, co jsem kdy měla. Držet ji na obraně, chce fakt průpravu z fitka. Je vysoká, má velkou sílu a takovou silnou kostru, nyní 37-38 kg