Aktuálně: 2 666 inzerátů230 665 diskuzních příspěvků18 562 uživatelů

Novofundlandský pes povaha a náročnost

AL (neregistrovaný) 25.03.2025, 09:00:44 xxx.xxx.165.56

Dobrý den, jaké je povahy tento macík. Jak se chová k dětem a na wikiepedii se píše, že je po finanční stránce se jedná o náročné plemeno. Jak je toto myšleno nevíte?

Vahine
Vahine 25.03.2025, 09:29:01 xxx.xxx.25.248

AL…jako že umělá inteligence ? Rozproudit diskuzi? Že by? No toto 🤦‍♀️

Jinak tenhle pes mě taky vždy fascinoval, stejně jako úplně jiní psi- různí chrťáci…

Pes na práci záchranáře tonoucích ..třeba

assil
assil 25.03.2025, 09:53:15 xxx.xxx.248.88

No ty finance jsou jednoduchý - hodně toho prožere a veterinární přípravky jsou na váhu, takže u takhle velkého psa se prohnete už jen při očkování a odčervení, nedej bože aby tomu psovi ně co bylo.

Arosek
Arosek 25.03.2025, 09:59:45 xxx.xxx.244.44

Add financni narocnost, uvedu priklad od nas z praxe:

Zanet zaludku, dva psi. Oba ATB na 10 dni. 

Jeden vaha 10 kg, druhy vaha 35 kg. 

Prvni cena atb 400, druhy 2000. 

Toz asi tak …

bambule
bambule 25.03.2025, 10:03:03 xxx.xxx.93.34

Stojí za zmínku taky velikost a váha tohoto plemene. Takže když se něco pěkně posere a vy budete muset psa nosit tak to také není žádná sranda. Sama mám odzkoušeno max cca 30 kg váhy psa. 

janaa
janaa 25.03.2025, 10:15:18 xxx:xxx.a73:7e24

NF miluju,aby ne, chovám labradory,a mají společné předky. Správný NF je milý,relativně klidný, bez agresivity (barák fakt neohlídá,leda by zloděje odradil vzhled a velikost). Určitě nebude spokojený jen na zahradě, na druhou stranu nepotřebuje přehršel aktivit. K lidem,dětem má přátelský vztah (samozřejmě bavíme se o dispozicích,ne o tom,co z něj člověk udělá). Jak bylo napsáno,je to velký pes, a s tím souvisí finanční náročnost, krmení, antiparazitika, případné léky, kosmetika (péče o srst). Při pořizování si nechte poradit kvalitního chovatele, pozor na DKK, DLK, pokud vím,vyšetření srdce je do chovu povinné, také testy na cystinurii.

lesnizinka
lesnizinka 25.03.2025, 11:05:35 xxx.xxx.84.126

Měli jsme dvoje známé, jedny ve Zlíně, jedny tu u nás a oboji měli nezávisle na sobě fundlandy. Vlastně jsem to s nima nikdy neprobírala, protože jsem měla taky psy dva, ale obojí měli dva. Zlíňáci dva kluky, tady sousedé fenu a psa. Přišlo mi, že ti psi potřebují psího parťáka, aby byli šťastní. Všichni neskutečně milá, přátelská hovádka, která vás ze samé lásky povalí a ušlapou😍Cenu péče tu už zmiňovali, já přidám, že v létě hodně trpí horkem, u nás bydlí (bydleli, už nejsou) u potoka, takže ve vodě imrvere. Asi bych si ho bez možnosti přístupu k vodě nepořídila. Jinak bych si ho pořídila hned, kdyby nebyl černý, protože já psa s černou hubou nedávám, není mi milý prostě. Kámoška teď má ročního Landsera, zrovna před týdnem jsme řešily jeho problémové chování, zdrhá za zvěří a co hůř, i za cyklisty. Tam je problém, že se mu nevěnují…hlavně🙄

Kilian
Kilian 25.03.2025, 11:18:29 xxx:xxx.31df:811f
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 25.03.2025, 11:05:35

..je i v barvě hnědé….a černo-bílé, ale to jsem nikdy neviděla…

lesnizinka
lesnizinka 25.03.2025, 11:35:52 xxx.xxx.84.126
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 25.03.2025, 11:18:29

Ten hnědý mi připadá takový divný, jako vyrezlý od sluníčka😉ale jo, jinak vypadá o něco líp, pro mě😉 A černobílého jsem taky nikdy neviděla, vždycky to byl landseer. 

Kilian
Kilian 25.03.2025, 11:51:31 xxx:xxx.31df:811f
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 25.03.2025, 11:35:52

..píši, že má různé odstíny hnědé…

rapotačka (neregistrovaný) 25.03.2025, 12:49:18 xxx.xxx.168.235

Jsou úchvatní, povahou i krásou.

O víkendu jsem potkala, poprvé i když bydlí blízko nás, překrásnýho psa.

Byl to NO x anatol, 10 měs. Je mimořádný, mohutný, dokonalý.

Vedl ho chlapec, tipuji do 18 let ,  žijí s ním  v paneláku. ("uprchlíci"?)

Je tu přelidníno i přepsíno. Vydrží?

Sardullah
Sardullah 25.03.2025, 13:20:11 xxx.xxx.221.216

Znala jsem NF několik a z mého pohledu bych je zařadila do kategorie “něžný obr”..i když to slovo “něžný” nemusí být doslova, protože opravdu někteří jedinci byli hlavně jako mlaďoši, jak hrom do police…paničku by láskou povalili, ušlapali a upusinkovali. Nikdy mi nepřišlo, že by byl tenhle pes nějak náročnej na výchovu…myslím, že laskavá důslednost popř. v kombinaci se správnou motivací postačí.

Nutno myslet na to, že pes je medvědoidní a tak bude mít nějaké teplotní limity…takže v létě to na prochajdy moc není…tedy ano, ale brzo ráno nebo později večer. Výhoda těhle psů je, že milují vodu a tak se dá pes naložit do auta a strávit den někde u rybníka, kde rozbijeme tábor někde ve stínu.

Nutno také myslet na to, že ať už bude pes domácí nebo venkovní, tak svoje lidi miluje a potřebuje naší společnost.

No a náklady…když vezmu v úvahu, že pes - samec může mít v dospělosti kolik?..70 kilo? Tak náklady na krmení bych odhadovala tak na 3-4 tisíce měsíčně, ale je to hrubý odhad. Plus nějaký mňaminy, antiparazitikapopř. nějaké doplňky stravy.

Ale nutno si přiznat, že pořizovací cena psa je zlomek celoživotních nákladů…pokud je pes zdravej a máme nějakej stabilní příjem, tak to “psí hovádko” u nás hlady neumře. Sranda začíná ve chvíli, kdy pes potřebuje veterinární péči, léčbu, operaci…ono i taková prkotina jako je nehojící se hotspot může naskákat na docela vysokou sumu. Není vyjímkou, že případná léčba čehokoliv (mimo nějakých banalitek) vyjde na desetitisíce.

anonymní (neregistrovaný) 25.03.2025, 14:48:03 xxx.xxx.87.55

U nás měli lidi dva novofoundláky a byli to postraši. Báli se jich všichni, co šli okolo, pošťačky zejména. No a dopadlo to tak, že zaútočili na svou vlastní majitelku a museli je nějak zastřelit z okna. Byli v agresivním rozpoložení. Moc mi to teda na tyhle psy nesedí, ale asi nebyli s PP, nevím. Od té doby mám k novofoundlákům ambivalentní vztah. Pak ho měl ještě jeden člověk vedle ve vsi, pes věčně na volno, otravoval každýho, kdo šel okolo, ale agresivní nebyl.

Asi je to jako vždy o lidech. Takže jakýho si ho uděláte… Povahové předpoklady by pes s PP měl mít. Ale je to velký pes, tudíž prostě náročný, krmení, zdrav.péči apod. Taky jich tu moc není, takže otázka zdravotních dispozic.

rapotačka (neregistrovaný) 25.03.2025, 16:05:51 xxx.xxx.168.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele anonymní z 25.03.2025, 14:48:03

Nevím …. myslím, že je to o lidech-majitelích, ne o PP. 

Znala jsem chlápka, jeho rodinu napadal jejich dalmatin, jiný (z vyprávění) krmil čuvače v kotci lopatou. Blb si pořídí velkýho psa a zrovna raději  2x …. a obstarat je neumí.

Orionka (neregistrovaný) 26.03.2025, 19:49:47 xxx:xxx.d417:9083

Chodili na cvičák dva, a “při cvičáku” byla chov. stanice. Rozuměj tak, že funkcionář klubu měl chov. stanici, měl jich víc na dvorku při domku se zahrádkou. Dvorek byl vybetonovaný, aby šel spláchnout hadicí. On tak velký pes má i velký trus. Když se šlo okolo, bylo to jako když jdete kolem medvědince. Nevím, jestli často se koupající NF jde udržet voňavý. Do bytu??

Ti další dva - jeden majitel, kteří na cvičák docházeli, bydleli v domě v okrajové části města. Čas od času se vydali na průzkum okolí a majitel se pak stavil v bance, šel po stopách a platil zbořené ploty, králíkárny a kurníky.

Jinak to byli krásní milí psi. Ale přikláním se k názoru, že finančně nároční.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.